ניתוח קיסרי שמור למצבים מורכבם יחסית של הריון ולידה, בעיקר לידי במנח או במתג שהופכים למורכבת עד בלתי אפשרית את הלידה דרך הנרתיק, או לידות קודמות בניתוח שכזה (גם אם התפתחות הניתוחים כיום כן מאפשרת בחלק מהמקרים לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי אחד). במסגת הניתוח מוציאים את הוולד דרך בטנה של האישה, לאחר שמבצעים בהם חתך. בין אם המדובר הוא בניתוח קיסרי מתוכנן מראש ובין אם בניתוח שנדרש עקב הסתבכות הלידה, ברור מדוע אין בהם מקום לטעויות.
חשוב לזכור שגם כאשר ניתוח קיסרי מסתיים בהצלחה, כפי שאנחנו מקווים, עומדת האישה פעמים רבות בפני תקופה לא פשוטה. השיקום שלאחר הניתוח עשוי להיות ממושך ועמוס אתגרים. אלא שבכוחו של השיקום הפיזיותרפי, הנעשה על ידי פיזיותרפיסט מוסמך, לייעל אותו ולשפר את אחוזי ההצלחה.
מדוע נדרש שיקום לאחר ניתוח קיסרי?
על פניו, עם התפתחות הטכנולוגיה של היום עשויה להיות ציפיה שהשיקום אחרי ניתוח קיסרי לא בהכרח יהיה מורכב. רצפת האגן, אחת הנפגעות העיקריות בלידה וגינלית, אינה מעורבת כביכול בניתוח קיסרי – ולכן הנזקים המאפיינים אותה עשויים להימנע. בפועל התמונה מורכבת מכך, מכיוון שרצפת האגן ודופן הבטן מעורבות בניתוחים קיסריים. הניתוח עלול להביא להיחלשות או לצניחה של רצפת האגן, מצבים שהתסמינים האפשריים הנובעים מהם הם כאבים, אובדן השליטה על הסוגרים, בעיות ביציבת האישה, פגיעה בתפקוד המיני שלה ועוד. הפיזיותרפיה עשויה בנקודת ההתחלה להפחית את דרגת העוצמה והתדירות של התסמינים השליליים שהאישה חווה עד למינימום האפשרי, ובכך להקל על תהליך השיקום שלה.
אסור לשכוח שבמידה רבה יכולת התפקוד העצמאי של האישה נפגעת עקב ההריון והלידה הניתוחית. היא מגלה שהשינויים התכופים בממדי גופה, יחד עם שיבוש המאזנים ההורמונליים והפגיעה האפשרית באיברי ובמערכות הגוף, מקשה עליה לנוע באופן חופשי. לכך ניתן להוסיף תסמינים הנובעים לדוגמה לאופן מתן השתן. תרגילי פיזיותרפיה המיועדים להחזיר לגוף את הגמישות ולהגדיל את טווחי התנועה, למשל, עשויים לכן לחולל פלאים. על מנת להתגבר על קשיי ההתרוקנות או העצירות לאחר הניתוח, דוגמא נוספת, ניתן לבצע תרגילים שונים.
מה מטרתו העיקרית של שיקום לאחר ניתוח קיסרי?
ניתוח קיסרי אינו פשוט עבור הגוף, כאשר עם סיומו עלולה האישה להרגיש תופעות לוואי – ובעיקר כאבים. במצב ה"רגיל" מתחילה תקופת מנוחה בת כמה ימים או אפילו שבועות לאחר ניתוח, אבל לנשים לאחר לידה אין את הפריבילגיה הזו. עם כל הכאבים, הלחצים וחוסר הנוחות, עליהן להיות פעילות על מנת לטפל בפלא שהן הביאו לאוויר העולם.
שיקום פיזיותרפיה למרבה המזל עשוי לסייע גם מהבחינה הזו. לא צריך להיות מומחה לתחום כדי לדעת שתנועה לאחר לידה בכלל וניתוח קיסרי בפרט נדרשת ועשויה להקל על המצב. התנועה ממריצה את קצב זרימת הדם וחילוף החומרים, ובכך מפחיתה כאבים ומקצרת את תהליך השיקום. כאשר פיזיותרפיסט מזהה את הבעיות הניצבות מול האישה ובונה על פיהן תרגילי תנועה, ייתכן לכן שהשיקום יהפוך לאפקטיבי ולמוצלח פי כמה – במיוחד כאשר האישה מתמסרת לטיפול ומקפידה לבצע את הנחיות הפיזיותרפיסט, במהלך הטיפולים או ביניהם.
אילו עזרי שיקום עומדים לרשותנו כיום?
בחלק מהמקרים ימליץ הפיזיותרפיסט להשתמש באביזרים שונים לצורך מיקסום תוצאות הטיפול, דוגמת חגורת בטן או מחטבים למיניהם. הפיזיותרפיסט עשוי לא רק להתאים לאישה את האביזרים האידיאליים עבורה, אלא גם להנחות אותם כיצד להשתמש בהם ולשלב אותם בשגרת החיים שלהם. שילוב של טיפולים אחרים, קונבנציונליים או אלטרנטיביים, עשוי לשפר אף הוא את אחוזי ההצלחה של הטיפול הכולל לגוף.
אולי יעניין אותך לקרוא גם על:
שיקום לאחר לידה – כך שיקום פיזיותרפי יעזור לך להתאושש מהלידה ולחזור לשגרה
שיקום לאחר בריחת שתן – סובלים/ות מדליפת שתן? כך שיקום פיזיותרפי יכול לסייע לך