גל הלם, במובן הפיזיקלי, הוא הפרעה המתקדמת בתווך המאופיינים בשינוי קיצוני בתכונות התווך. הביטוי המוחשי של גלי הלם, הרלוונטי יותר לאדם מן היישוב, מוליד את אחת משיטות הטיפול היותר מסקרנות הקיימות כיום. טיפול בגלי הלם עשוי לסייע במכלול רחב של מצבים, כך שלא מפתיעה העובדה שהוא מקבל בשנים האחרונות תשומת לב הולכת וגוברת – כולל בקרב בתי חולים ורופאים הנמנים על הרפואה הקונבנציונלית.
כיצד נערך טיפול בגלי הלם?
התפקיד העיקרי של טיפול בגלי הלם הוא להפחית כאבים, באזורים ובאיברים שונים בגוף, ובכך להקל משמעותית על האדם. מעניין לציין שבתחילת הדרך הוא שימש באופן כמעט מוחלט לריסוק של הצטברות אבנים בכליות. כיום עיקר השימוש בו הוא בשדה המשחק האורתופדי, והוא נחשב לדרך פתרון מומלצת על ידי מגוון רחב של אורתופדים ורופאים במקצועות הרפואה השונים.
הטיפול נעשה באמצעות מכשיר האחראי על אספקה של גלי הלם, בדרגת לחץ גבוהה, במקומות מוגדרים בגוף. כאשר גלי ההלם פוגעים בעצמות הגוף וברקמותיו, הם גורמים ליצירת אנרגיה בכמות שעשויה להאיץ את קצב הריפוי הטבעי של הגוף. זאת לצד האצת צמיחת רשתות כלי הדם החדשים, גירוי חלבון הקלוגן, פירוק מצבורים של סידן ופעולות נוספות שעשויות להקל על המטופל ולקרב אותו לעבר התמודדות מוצלחת עם הבעיה ממנה סבל.
לכל מטופל ומטופלת תוכנית טיפולית שהותאמה עבורם
בפועל הטיפול מבוסס על שלושה שלבים עיקריים. ראשית יש לאתר את הנקודות המהוות מקור הכאבים וחוסר הנוחות של האדם המטופל, באמצעות תשאול שלו ומישוש פיזי. בהמשך יימרח ג'ל שנועד להכין את המקום לגלי הלם, ולאחר מכן – ישוגרו גלי ההלם בהתאם למיקום שנבחר. המטפל מחזיק בשליטה מלאה על אופן ביצוע התהליך, למשל בכל הנוגע למיקוד גלי ההלם, לעומק החדירה שלהם מתחת לעור ולעוצמה הכללית של הטיפול.
טיפול בגלי הלם הולך ברוב המקרים יד ביד עם טיפולי פיזיותרפיה, כך שמדובר למעשה באחת הגרסאות היותר מתקדמות של פיזיותרפיה. ניתן להשתמש בטיפול כדרך התמודדות עם שורה ארוכה של מצבים אורתופדיים ומחלות, ביניהם כאבים בגב התחתון, בגיד האכילס, בגיד הברך, בכתף (לרבות כתף קפואה) ועוד. השיטה מסייעת בהתמודדות הלא פשוטה עם שברים, זעזועים, דלקות, פציעות נקודתיות וטראומות גופניות.
חשוב להדגיש שטיפול בגלי הלם לא מציע פתרונות קסם, כך שכמעט בכל המקרים יש צורך בסדרת טיפולים הנמשכת חודשים ספורים על מנת להגיע לתוצאות הרצויות. תוכנית טיפולים סטנדרטית יכולה להימשך כ-10-4 מפגשים, במתכונת של מפגש חד או דו שבועי.
מהם יתרונות הטיפול בעזרת גלי הלם?
סיבה מרכזית לעליית הפופולריות של טיפולים בגלי הלם היא המודעות לכך שהם מגלמים בתוכם כמה יתרונות חשובים, שיבואו לידי ביטוי כאשר הטיפולים ייעשו על ידי מומחים בתחום הנעזרים בציוד תקני ומתקדם. אחוזי ההצלחה של הטיפול גבוהים באופן יחסי ועומדים ברוב המקרים על למעלה מ-75%.
יתרון משמעותי אחר, שאינו מובן מאליו בתמונת הטיפולים המוצעים כיום, נוגע לפרופיל הבטיחות הגבוה של טיפול בעזרת גלי הלם. הטיפול נחשב לבטוח, כשהוא נעשה על פי הספר, בעיקר מכיוון שמדובר בשיטה בלתי פולשנית. בנוסף הוא אינו טומן בחובו פגיעה ברקמות הגוף האחרות.
מבחינה כלכלית עלויות הטיפול הן בהחלט סבירות, למרות שהטיפול עד כה טרם הוכנס לתוך סל התרופות של מדינת ישראל. נגישות הטיפול בישראל עלתה פלאים בשנים האחרונות, כשכיום ניתן לעבור אותו דרך מטפלים מקצועיים, קופות החולים (בעיקר בצורה של הסדרים עם מכונים ספציפיים) ואפילו חלק מבתי החולים הפועלים בישראל. ייתכן מאוד שבשנים האחרונות היצע הטיפולים במישור זה ימשיך ויתרחב עוד יותר.
מקורות ולקריאה נוספת:
Sports medicine practitioners embrace benefits of extracorporeal shock wave therapy
Extracorporeal Shockwave Therapy (ESWT) – Physiopedia
What is shockwave therapy and how does it help patients?
אולי יעניין אותך גם:
שיקום אורתופדי: מי זקוק לסוג שיקום זה?
פציעות צוואריות: כיצד פיזיותרפיה מסייעת בשיקום מפציעות צוואריות?