לידה היא אחד הרגעים המשמעותיים ביותר בחייה של כל אישה, אם לא המשמעותי מכולם. לאחר שהאם הטרייה מעכלת את העובדה הבלתי נתפסת שהיא הביאה לאוויר העולם ייצור חי, משתנים בהכרח סדרי העדיפויות שלה. פתאום התינוק הופך להיות מרכז העניינים, אם לא מוקד תשומת הלב היחידי, וסדרי העדיפויות משתנים. האישה צפויה לקחת חודשים מורכבים מאוד – גם בגלל שהגוף שלה נמצא בתהליכי התאוששות ושיקום אחרי תקופה לא פשוטה שעבר. שיקום פיזיותרפי עשוי להיכנס לתקופת השיקום ולשפר את תוצאותיו משמעותית.
מדוע נדרש שיקום לאחר הריון ולידה?
זה לא סוד שגוף האישה עומד בפני לחצים אדירים בתקופת ההריון ובלידה עצמה. בלי להיכנס יותר מדי לשינויים הפיזיולוגיים הספציפיים במהלך תקופות אלו (נושא עליו ניתן לכתוב מאמרים שלמים), החוויה שהאישה עברה נותנת את אותותיה על הגוף. אחת הנפגעות העיקריות היא רצפת האגן, שנחלשת ולעיתים ניזוקה עקב הלחצים האדירים שהיו עליה במהלך התקופה. פגיעה זו ברצפת האגן כרוכה בכאבים לא נעימים, בפגיעה במערכות חיוניות (למשל מתן השתן) ובפוטנציאל פגיעה ביכולת ההתנהלות העצמאית של האישה למשך כמה שבועות או חודשים לפחות.
ההיריון עלול להשפיע לרעה על יכולת התנועה והיציבות של האישה, מסיבות ברורות. האישה מתמודדת עם שינויים אדירים במשקל גופה, כאשר לאחר ההגעה לשיא המשקל לקראת סוף ההריון צפויה הפחתה הדרגתית שלו. האישה מתקשה בשבועות שלאחר הלידה להתנייד בצורה משביעת רצון. כל פעולה שתגרום לה לקצר את משך ההתאוששות ולהקל על התסמינים שהיא סובלת מהם היא לכן מבורכת.
מה כוללת תכנית השיקום הפיזיותרפית לנשים אחרי לידה?
שיקום פיזיותרפי לאחר לידה עשוי להשתנות מאישה לאישה, אם כי קווי היסוד נוטים להיות דומים. הפיזיותרפיסט יבצע עם האישה תרגילים שונים, על פי סוג הבעיות ודרגת החומרה שלהן, ואף ינחה אותה אילו תרגילים לבצע בין המפגשים ביניהם. ככל שהאישה מתמידה בביצוע הנכון של התרגילים כך גדלים הסיכויים ששיקום הגוף שלה לאחר הלידה יהיה מוצלח ככל שניתן.
מה שחשוב לא פחות הוא שהפיזיותרפיסט אף עשוי להנחות את האישה כיצד לבצע פעולות שגרתיות שונות, בהתחשב במצב הגופני הנוכחי או בקשיים הקיימים אצלה. כך הוא ינחה אותה איך בדיוק לשאת משאות כבדים (לא רק הוולד), כיצד להתרומם או לשבת בצורה נכונה, מהי הדרך הנכונה בה עליה להתמודד עם מאמצים גופניים וכן הלאה.
כאשר מדובר על שיקום, יפה שעה אחת
יש נשים אשר מונעות על פי גישת ה"יהיה בסדר". המחשבה שלהן במקרה הזה תהיה שהליך החזרה של גוף האישה לשגרה הוא בסך הכול טבעי, כך שכל שיש לעשות הוא להפחית מאמצים בשלבים הראשונים ולהמתין עד שהגוף יחזור לשגרה. למרות שיש נשים עבורן הגישה הזו מוכיחה את עצמה כנכונה, עבור רבים אחרות אין המדובר הוא בפתרון מעשי. הכאבים והתסמינים האחרים שהאישה חווה מקשים מאוד על היכולת שלה לתפקד בצורה ראויה ולטפל בתינוק, משימה שגם כך אינה פשוטה כלל.
שיקום פיזיותרפי נכנס לתמונה בנקודה הזו בדיוק. כאשר הוא מתבצע על פי הספר ומותאם לאישה באופן מלא (על פי מצבה הגופני, תוצאות הלידה, אורח החיים וכן הלאה), הוא עשוי להפוך את תקופת השיקום לקצרה יותר ולהקל על התסמינים המופיעים אצל האישה. זאת ועוד, יש מקרים בהם אישה שלא מטפלת בעצמה כראוי במהלך תקופת השיקום עלולה לראות כיצד בעיות מתפתחות בגופה. ההנחה של חלק מהנשים שמנוחה מוחלטת לאחר הלידה תסייע מוכיחה את עצמה כשגויה פעמים רבות, מה גם שמבחינה מעשית אי אפשר באמת לנוח לפרקי זמן ארוכים מדי. התקופה העמוסה במידה מסוימת רק מתחילה בנקודה הזו.
ראו גם: