יש תינוקות שסובלים בבעיות התפתחותיות שונה כתוצאה מהפרעות נוירולוגית, הפרעות אורתופדיות, הפרעות מוטוריות או הפרעות אחרות. במקרים אלה, ניתן לבצע טיפולי פיזיותרפיה לתינוקות ולשפר את יכולה התפקוד שלהם. על כך במאמר הבא.
פיזיותרפיה לתינוקות פרטי- מה זה אומר?
פיזיותרפיה לתינוקות מיועדת לטיפול בתינוקות וילדים שסובלים מהפרעות התפתחותיות שונות. ילדים ותינוקות שלא התפתחו כראוי מבחינה מוטורית, יוכלו לעבור טיפולי פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות. טיפולים אלה יאפשרו לתינוקות לשפר את מצבם, להדביק את קצב ההתפתחות של בני גילם ולהשלים את התפתחותם כראוי.
פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות מועברת על ידי פיזיותרפיסט מומחה לילדים ולפיזיותרפיה התפתחותית. הפיזיותרפיסט יספק ייעוץ ויבנה את תוכנית הטיפול בהתאם למצבו של התינוק ולסיבה ממנה נובעת הלקות. הטיפול מבוסס ברוב על תנועה פיזית, שיווי משקל, שרירים וטיפול בקשיי קואורדינציה מוטורית.
פיזיותרפיה לתינוקות פרטי- מה היתרונות של טיפול פרטי?
טיפולי פיזיותרפיה לתינוקות ניתנים הן מטעם קופות החולים והן במסגרת טיפולים פרטיים. אז מה היתרונות של טיפול פיזיותרפיה פרטי?
- משך הטיפול- טיפול פיזיותרפיה מטעם קופות החולים כולל תורים ארוכים וטיפול קצר של כ-15 דקות. לעומת זאת, בטיפול פיזיותרפיה פרטי ניתן לקבל טיפולים במענה מהיר יותר ומשך הטיפול יהיה ארוך וינוע בין 45 ל-60 דקות.
- כמות טיפולים- בקופות החולים יש הגבלה על כמות הטיפולים שכל מטופל יכול לקבל. לעומת זאת, בטיפול פיזיותרפיה פרטי אין הגבלה על כמות הטיפולים הנדרשת וכל מטופל יקבל את מלוא הטיפולים להם זקוק.
- יחס אישי- בטיפול פיזיותרפיה מטעם קופות החולים, בדרך כלל מספר מטופלים יקבלו טיפול בו זמנית. לעומת זאת, טיפול פיזיותרפיה פרטי ניתן למטופל אחד בכל זמן נתון ומאפשר לכם להנות מיחס אישי יותר.
- תהליך עם אותו מטפל- כאשר עוברים טיפול פיזיותרפיה פרטי עוברים את התהליך כולו עם אותו מטפל. כך המטפל יודע היכן התחלתם, לאן הגעתם, מה קצב ההתקדמות שלכם ויוכל לתת לכם מענה על שאלות והתייעצויות בצורה מלאה שתואמת אתכם ואת המצב שלכם.
- תחום התמחות- בטיפול פיזיותרפיה פרטי ניתן לבחור במטפל מתחום התמחות מסוים. לדוגמא, אם אתם לאחר ניתוח החלפת ברך, תוכלו לבחור במטפל מתחום ההתמתחות הזה ולדעת שתקבלו את הטיפול הטוב והמקיף ביותר.
- ציוד- מכוני הפיזיותרפיה הפרטיים בדרך כלל יהיו מצוידים בציוד חדשני, אביזרים חדשים וטכנולוגיות מתקדמות הרבה יותר מאלה של קופות החולים.
פיזיותרפיה לתינוקות פרטי- הדרכת הורים
אחד האלמנטים החשובים ביותר בפיזיותרפיה לתינוקות הוא שיתוף הפעולה של ההורים. ברוב המקרים ההורים יהיו נוכחים בחדר במהלך הטיפול ואף ישתתפו במשחק. כמו כן, ההורים ידברו עם המטפל ויקבלו טיפים להתנהלות מול התינוק במצבי הרוח השונים ובמצבים של שינויים גופניים.
יש לקחת בחשבון כי ההורים צריכים להמשיך ולעבוד עם התינוקות בבית. טיפולי פיזיותרפיה הם טיפולים שמתבצעים אחת לתקופה ולכן חשוב מאוד להמשיך לתרגל את התרגילים שנותן הפיזיותרפיסט. כחלק מפיזיותרפיה התפתחותית, הפיזיותרפיסט ידריך את ההורים וייתן להם דגשים לגבי הטיפול הביתי והתרגול עם התינוק. ההורים יקבלו מגוון תרגילים שונים שיוכלו לבצע עם התינוק. כמו כן, ההורים יעברו סדנאות שונות לגבי הפעילות עם התינוקות. כאשר ההורים מקבלים הדרכה מסבירים להם על שלבי ההתפתחות השונים.
לדוגמא, טיפול שהוקדש ליכולת של התינוק לשחק בישיבה עם שתי הידיים, יצריך התייחסות והמשך תרגול על ידי ההורים. המטפל ייתן להורי התינוק כלים דרכם יוכלו לשחזר את ההתקדמות של התינוק. ניתן בכל פעם לשים דגש על מיומנות אחת שהתינוק רכש בטיפולים. על ידי התרגול התינוק יטמיע את הלמידה ותוך כדי התרגול, המרכיבים הגופניים של התינוק ישתפרו בהדרגה. הדגשים יכולים להיות על מיומנויות שונות כמו כוח, זריזות ודיוק, זיכרון, תנועה, הבנה של סיבה ותוצאה ועוד.
פיזיותרפיה לתינוקות פרטי- אופי הטיפול
טיפולי פיזיותרפיה לתינוקות מתבצעים על ידי פעילות משותפת עם התינוק. יש להתאים את הפעילות לגיל התינוק ולדברים אותם מסוגל לבצע. במהלך הטיפול, הפיזיותרפיסט יתמקד בהפרעות הגופניות השונות המצריכות טיפול. כך על ידי פעילויות ותרגילים שונים אותם יבצע התינוק, הוא יאמן את ההפרעות וישיג שיפור בהדרגה.
פיזיותרפיה לתינוקות באה לתת מענה לבעיות התפתחותיות של תינוקות. לכן, יש לבצע איתם תרגילים שונים שעובדים על היכולות השונות. אלה יכולים להיות תרגילים של שימוש ביד החלשה, תרגילי קואורדינציה שונים ומגוון תרגילים נוספים שפועלים במטרה לשפר את היכולות הפגועות בקרב התינוקות
פיזיותרפיה לתינוקות פרטי- משחקים בטיפול
ילדים אוהבים לשחק. מהסיבה הזו, טיפולי פיזיותרפיה לתינוקות מתמקדים במשחקים מסוגים שונים. המשחקים יהיו משחקים שיסייעו לחדד פעולות שונות אותן התינוק מתקשה לבצע. המשחקים יעבדו על יכולות מוטוריות שונות כמו קואורדינציה, כוח שרירים, סיבולות ועוד. על ידי משחקים ניתן קודם כל לרתום את התינוק לטיפול ולגרום לו לשתף פעולה עם הטיפול. לא תמיד תינוקות משתפים פעולה ולכן משחקים זו שיטה מצוינת ופופולרית מאוד לכך.
המשחק הוא הטיפול עצמו והוא נוגע להפרעה בה אנחנו רוצים לטפל, אם מדובר על עבודת שרירים המשחק יכלול את אזור השרירים שנדרש בו שיקום. כמו כן, אימוני קואורדינציה כוללים בשיקום אורתופדי ומועברים באמצעות משחק המתבסס על יכולות תנועה, כך גם בכל הנוגע להפרעה גופנית כזאת או אחרת.
פיזיותרפיה לתינוקות פרטי- חוסר שיתוף פעולה
תינוקות לא תמיד משתפים פעולה עם הטיפולים. על מנת לשתף פעולה הם זקוקים לתנאים מסוימים ולא תמיד שמחים להתקרב לאדם זר. אם זה קורה אין מה לחשוש. למטופלים יש קצב ותנאים משלהם והם לומדים להתחבר לעולם של התינוק. המטפל ידריך אותם הדרכה צמודה, יחדד את הדקויות וישנה את ההרגלים.
יש לקחת בחשבון כי בטיפולי פיזיותרפיה, המטרה היא ליצור שיתוף פעולה עם המטופל, לא משנה מה הגיל שלו. חוסר שיתוף פעולה יכול להיות גם בגילאים בוגרים יותר בהם יש לטפל בצורה אחרת מאשר בילדים שלא משתפים פעולה.