ברמת ההגדרה הבסיסית ביותר, מחלה היא פגיעה בגופו של האדם המשפיעה לרעה על האופן בו הוא מתפקד. בין אם המחלה נובעת מגורם פנימי או חיצוני, ברור שמדובר בצורך טיפולי מיידי. יש כיום מגוון אינסופי של מחלות שעלולות לתקוף הן האדם, חלקן כרוניות או מסכנות חיים. גם במצבים הפשוטים יותר מופיעים תסמינים לא נעימים, לצד אפשרות לסיבוכים בהיעדר טיפול מוקדם או יעיל בבעיה.
אז מה ניתן לעשות על מנת לשפר את המצב? בעוד שרבים פונים לעבר הפתרונות הנגישים המתבררים כבעייתיים עבור הגוף בטווח הקצר או הרחוק (חלק מסוגי התרופות, למשל), מספר הולך וגובר של ישראלים הבין בשנים האחרונות את היתרונות של שיקום פיזיותרפי.
התמודדות עם תסמיני המחלה
המטרה העיקרית הראשונה של שיקום פיזיותרפי, בהקשר הנוכחי, היא לנסות להעלים חלק מהתסמינים המזוהים עם המחלות השונות. מחלות רבות למשל גורמות בכאבים, שעלולים להופיע בדרגות עוצמה שונות בשלל אזורים בגוף האדם. לפיזיותרפיה יש את היכולת לרכך את דרגת העוצמה של הכאבים ולהפחית את התדירות בה הם מופיעים, למשל באמצעות חיזוק שרירים הקשורים לכך, הגברת קצב זרימת הדם וחילוף החומרים וכן הלאה.
השיקום הפיזיותרפי בהחלט יכול לסייע במחלות חמורות, שהשפעתן על הגוף משמעותית אפילו יותר. ניתן להדגים זאת באמצעות מחלות ותסמונות הקשורות ללב וליכולת הנשימה של האדם, אשר נפגעים עקב המחלה. כאן הפיזיותרפיה עשוי להציע תרגילים נשימתיים אשר בכוחם לחולל תמורות חיוביות ביותר.
למרות שלעיתים הקשר בין הפיזיותרפיה לבין תסמיני המחלות הוא עקיף יחסית, וחרף העובדה שנדרשת לרוב לא מעט "עבודה" על מנת שניתן יהיה לקבל תוצאות משביעות רצון לאורך זמן, אין ספק שפיזיותרפיה עשויה לסייע בטווח הקצר והארוך כאחד. זאת לצד האפשרות להקטנת ההתבססות שלנו על חלק מהטיפולים הכוללים נזקים פוטנציאליים לגוף, כפי שציינו קודם לכן.
חוזרים להתנהל באופן עצמאי
מחלות רבות מאופיינות בפגיעה בשגרת הפעילות שלנו – ואנחנו לא מתכוונים אך ורק לתרחישים בהם אנחנו שוכבים מושבתים במיטה במשך כמה ימים עקב התסמינים החזקים של המחלות. מחלות מורכבות טומנות בחובן פגיעה אפשרית במערכות האדם וביכולת התפקוד של איבריו השונים. אחת הדוגמאות המובהקות לכך היא מחלת הפרקינסון, שעלולה להביא בהדרגה לכך שהאדם פשוט לא יוכל לבצע פעולות בסיסיות באופן עצמאי.
החדשות המעודדות הן שגם כאן השיקום הפיזיותרפי עשוי לסייע במידה רבה. התרגילים שמבצע הפיזיותרפיסט, בדרך כלל במסגרת של תוכנית טיפולים מקיפה יותר, מאפשרים לשפר את יכולת התפקוד וההתנהלות העצמאית של האדם. תרגילים אשר עובדים על שיפור הגמישות או הרחבת טווחי התנועה של האדם עשויים לקצר מאוד את התהליך הדרוש עד לחזרה הנאותה של האדם לשגרה.
לעיתים, גם מהטיפול המוצלח נדרשת התאוששות
עד כה, התייחסנו בעיקר למצבים בהם השיקום הפיזיותרפי נדרש עקב הסימפטומים של המחלות או ההשפעות השליליות שלהן על הגוף. למרות שמצבים אלו עומדים בליבת השיקום הפיזיותרפי כתוצאה ממחלות, זהו לא התרחיש העיקרי. יכול בהחלט להיות מצב בו האדם התגבר בהצלחה על המחלה, אבל מרגע זה תקופת השיקום שלו רק מתחילה. אנחנו מתכוונים כמובן לטיפולים מורכבים דוגמת ניתוחים שהאדם מבצע על מנת להתמודד עם המחלות וסיבוכיהן.
ככל שהטיפול שעובר האדם מורכב יותר, כך סביר להניח שהשיקום הפיזיותרפי יהיה מורכב יותר ויצריך התמדה למשך תקופה ארוכה. יש מקרים בהם האדם מתחיל כמעט מאפס את הלמידה של פעולות שנראות בסיסיות, דוגמת הליכה או שמירה על היציבה. שיקום פיזיותרפי בהקשר הזה מותאם לאדם באופן מלא וצריך להיות מבוסס על מעקב, המאפשר לראות אם יש דבר מה הדורש שינוי בתוכנית הטיפולים.
אולי יעניין אותך גם:
פיזיותרפיה לשיקום חולי אלצהיימר
סובלים מקוצר נשימה? פיזיותרפיה נשימתית יכולה לסייע גם לכם
פיזיותרפיה בבית – יתרונות הטיפול והשיקום מהבית
שיקום מרחוק: הדרך לשמור על רצף טיפולי גם בזמן שמגיפה משתוללת בחוץ