אנשים רבים שחוו פגיעות במישור הפיזי, המוטורי, הקוגניטיבי או השפתי זקוקים לתוכנית שיקום, שעשויה להיות ממושכת בכל קנה מידה. על פניו, בכל אחד מהמקרים יש צורך לגשת למרכז השיקומי או לרופא המטפל על מנת לבצע את התהליך. מדובר במשימה לא פשוטה עבור חלק גדול מהאנשים – חשבו למשל על בעלי מוגבלויות פיזיות, או אנשים מבוגרים – שעלולה להקשות עליהם לבצע את התהליך השיקומי ולהתמיד בו.
אבל האם זו האפשרות היחידה? ממש לא בטוח. בשנים האחרונות עלה הביקוש לשיקום הנעשה תוך ניצול מלוא הטכנולוגיה הקיימת כיום, והוא שיקום מרחוק – אופציה קוסמת ומבוקשת במיוחד בתקופת הקורונה, כמובן. הנה כל מה שחשוב לדעת עליו.
שיקום מרחוק, איך זה עובד בעצם?
שיקום פיזיותרפי מרחוק, כפי שאפשר להסיק, מתבסס על הטכנולוגיה שהפכה להיות חלק אינטגרלי מהעולם שלנו (ושנעשית נפוצה הרבה יותר במישור הרפואי משנה לשנה). השיקום יכול להיעשות באמצעות הטלפון הנייד החכם או מחשב, הדורש חיבור לאינטרנט ולעיתים גם התקנה של אפליקציה ייעודית. בחלק גדול מהמקרים אפשר להשתמש ביישומים שתמצאו בטלפון של כל אדם ממוצע, למשל סקייפ. באחרים, תעדיפו להתבסס על מערכות שיקום דיגיטליות שפותחו במיוחד למטרות האלה – דוגמת מערכת השיקום מרחוק של בית החולים שיבא של השומר, שזכתה במקום הראשון בקטגוריית החדשנות בתחומי הרפואה והבריאות בכנס אינטרנטי מטעם TED.
שיקום מרחוק מבוסס על מפגש ישיר, מתווך על ידי הטכנולוגיה, בין האדם הנמצא בתהליך השיקומי לבין המטפל. ניתן לבצע זאת במגוון מישורי השיקום, ביניהם קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, פסיכולוגיה, שיקום קוגניטיבי, שיקום אורטופדי, שיקום נשימה וכן הלאה. לכל תחום שכזה יש את הדינמיקה משלו, אולם המכנה המשותף הוא שחלק גדול מההליך השיקומי יכולה להתבצע באותה דרגת יעילות גם בהיעדר הצורך בנוכחות של המטפל והמטופל באותו חלל.
מדוע כדאי לשקול שיקום מרחוק?
שיקום מרחוק מחזיק בכמה יתרונות מובהקים. הראשון שבהם, כפי שרמזנו קודם לכן, הוא שבכוחו להפוך את עצם השיקום לפשוט יותר לביצוע. בחלק מהמקרים מדובר באפשרות היחידה של האדם לקבל את הסיוע המקצועי. חשבו למשל על אדם מבוגר שאינו יכול לעזוב את פתח ביתו, או על מגבלות הקורונה שהופכות את היציאה שלנו מהבית להכרחית רק בנסיבות מיוחדות (לעיתים על פי חוק).
שיקום מרחוק מקל על קבלת הסיוע הנדרש ומונע חלק גדול מהמאמצים הדרושים לשיקום בדרך ה"מסורתית": הנסיעה ברכב או התחבורה הציבורית, החיפוש אחר חנייה וכן הלאה, כל אחד מהם כרוך בתשלום ובאובדן זמן יקר גם יחד. תוכניות שיקום מרחוק, לעומת זאת, נעשות בצורה פשוטה ומהירה, בכל מקום בו נמצאים. אפשר לבצע את הטיפולים בבית, סביבה בה מרגישים מטבע הדברים הכי נוח או בטוח. בדרך זו ניתן להימנע ממקומות עמוסי סיכון, זיהומים אפשריים וכן הלאה – דרישות חובה עבור רבים בתקופת הקורונה, אבל לא רק.
תוכניות מוצלחות של שיקום מרחוק יכולות להיות דינמיות ומבוססות על בניית תוכנית עבודה לאורך זמן. בחלק מהמקרים יש אפשרות לקבלת משוב או להפעלת שאלות לגורם המטפל לכל אורך התהליך השיקומי. התוכנית עשויה להקנות את הרצף הטיפולי הנדרש.
האם יש חסרונות לשיקום מרחוק?
עם כל היתרונות של שיקום אונליין, חשוב להדגיש שיש לו כמה חסרונות ביחס לאלטרנטיבות המקובלות של השיקום. למרות שחלק מתחומי השיקום יכולים להיעשות ביעילות גבוהה גם מרחוק, יש תחומים בהם חשובה הקרבה בין המטפל למטופל.
דוגמה מובהקת לכך היא פיזיותרפיה, במסגרתה הפיזיותרפיטס ישאף פעמים רבות להדריך באופן ישיר את המטופל שלו, לראות בצורה מדויקת כיצד הוא מבצע תרגילים, לשנות את המנח שלו וכן הלאה. במקרים מהסוג הזה ייתכן שיעילות הטיפול תרד פלאים כאשר מתבבסים אך ורק על החיבור באמצעות הטכנולוגיה.
לקריאה נוספת:
Remote Rehabilitation Via the Internet in Patients After a Stroke – Physical Rehabilitation Using Biofeedback Systems to Improve Upper Extremity Function
A Rehabilitation-Internet-of-Things in the Home to Augment Motor Skills and Exercise Training