אנשים אשר סובלים ממחלות ריאות יכולים לעשות שימוש בטכניקות שונות בכדי לשפר את מצבם. אחת מהדרכים הללו היא פיזיותרפיה לקוצר נשימה. לרוב מחלות ריאה הן מחלות כרוניות קשות מאוד אשר משפיעות באופן ניכר על חיי היום יום של החולים בהן. פיזיותרפיה לקוצר נשימה יכולה לסייע לחולים במחלות כרוניות בעזרת תרגילים שונים, שימוש באמצעי עזר, בשינויים בתנוחה ועוד. רוצים לדעת עוד על שיקום פיזיותרפיה לקוצר נשימה? המשיכו לקרוא וגלו ועוד.
מהו קוצר נשימה? וכיצד הוא בא לידי ביטוי?
לא הרבה יודעים זאת אבל קוצר נשימה היא תופעה די נפוצה, מצבים בריאותיים וגם לחצים נפשיים יכולים לגרום לנו לחוות קשיים בנשימה, לעיתים אף באופן יום יומי. כל אחד מאיתנו יכול לחוות קוצר נשימה באופן שונה משום שזוהי תחושה אינדיבידואלית וסובייקטיבית. קוצר נשימה הוא בעצם תסמין שמתאר תחושה של היעדר אוויר וקשיים לנשום. קוצר נשימה יכול להופיע בשל מאמץ גופני המלווה במאמץ רב, אך אם הוא מופיע לאחר מאמץ מתון בלבד או כאשר באדם נמצא במצב של מנוחה, זה יכול להיות סימן למחלה גופנית שיש לבדוק אותה.
איגוד החזה האמריקני הגדיר קוצר נשימה בצורה הבאה: ״חוויה סובייקטיבית של אי-נוחות בנשימה אשר כוללת תחושות נבדלות באיכותן המשתנות בעוצמתן". בהגדרה הזו אנחנו יכולים לראות שקוצר נשימה הוא תסמין וכן שהוא תלוי בחוויה האישית של האדם אשר חווה אותה.
מהם הגורמים העיקריים לקוצר נשימה?
קוצר נשימה יכול להיגרם ממגוון של גורמים. המרכזיים ביניהם הם:
- פעילות גופנית מאומצת
- זיהומים בדרכי הנשימה
- זיהום אוויר
- אלרגיות למיניהן
- אסטמה
- סיסטיק פיברוזיס
- מחלות כרוניות
- קוצר נשימה יכול גם להופיע לאחר ניתוחים באזורים של הבטן ובית החזה
פעמים רבות קוצר נשימה יופיע ללא סיבה גופנית נראית לעין
אילו תסמינים מאפיינים קוצר נשימה?
ניקח כדוגמה מספר תסמינים של קוצר נשימה מסוג אסטמה. להלן מספר דוגמאות לתסמינים שיכולים להופיע כאשר חווים קוצר נשימה:
- כאבים ולחצים באזור החזה התהדקות של השרירים בצוואר ובחזה
- צפצופים בעת הנשימה
- שיעול
- כחלון באזור השפתיים או באזור הציפורניים
- תחושת עילפון, כמו ערפול
- נשימה מאוד מהירה שמשפיעה על היכולת לדבר
- תחושה של חרדה
- חיוורון
- זיעה בפנים
כאשר אדם חוטף התקף קוצר נשימה, ההתקף יכול להיות קצר ולחלוף בתוך מספר דקות בודדות או בתוך מספר שעות בודדות. לעיתים יש צורך להשתמש במשאף ולעיתים במכשיר אינהלציה. כמובן שאם השימוש במשאף או במכשיר אינהלציה לא מסייע לחולה יש לפנות לטיפול בבית חולים משום שמדובר בסכנת חיים.
פיזיותרפיה בקוצר נשימה: כיצד היא הפיזיותרפיה מקלה על הנשימה?
פיזיותרפיה לקוצר נשימה, או פיזיותרפיה נשימתית, מאפשרת למטופל ללמוד איך לעשות תרגילים של נשימות על מנת לסייע בפינוי הפרשות, לדוגמה במצבים בהם ישנה ליחה שהצטברה בדרכי הנשימה. המטרה העיקרית של התרגילים היא לסייע בפינוי של הליחה וכן במניעת זיהומים.
ישנם סוגים שונים של טיפולים בפיזיותרפיה לקוצר נשימה אשר כבר מתחילת התהליך מאפשרים לשפר את התפקוד הריאתי. בשלב ראשון הפיזיותרפיסט או פיזיותרפיסטית יבדקו את המטופל או המטופלת בכדי להעריך עד כמה חמור המצב שלהם ומה המצב התפקודי הכללי שלהם. לעיתים ניתן לראות שיש קשר ישיר בין תפקוד כללי לא טוב לבין תפקוד נשימתי שהוא לא טוב, לכן הערכת המצב הראשונית היא חשובה. לאחר שההערכה הראשונית בוצעה, הפיזיותרפיסט או הפיזיותרפיסטית יתנו מידע למטופלים לגבי המצב כפי שהוא מצטייר מהבדיקה, הם יידעו אותם לגבי המחלה וכן יסבירו להם איך ניתן להתמודד עם קוצר הנשימה במהלך שגרת היומיום. תוך כדי הטיפול, המטופלים יעשו מספר תרגילים בכדי לחזק את שרירי הנשימה וכן בכדי לסייע לכניסה של אוויר לריאות. כאשר מתרגלים את התרגילים הללו באופן קבוע ניתן בדרך כלל לראות שיפור במצב של הסובלים מקוצר נשימה.
אם כך, אנחנו יכולים לראות, שפיזיותרפיה לקוצר נשימה יכולה לסייע לחולים המעוניינים לפנות כיח מהריאות וכן לאנשים הסובלים מקוצר נשימה מסוג אחר.
למי כדאי לשקול פיזיותרפיה לטיפול בקוצר נשימה?
אפשר להגיד שכמעט כל אחד שסובל מקוצר נשימה או מכל הפרעה משמעותית אחרת, פיזיותרפיה נשימתית יכולה להתאים לו ולסייע לו ושיפור מצבו. אפילו תינוקות יכולים ליהנות מההטבות של פיזיותרפיה לקוצר נשימה.
מי שבעיקר יכולים ליהנות מההטבות של פיזיותרפיה לקוצר נשימה הם, לדוגמה, חולי אסתמה. אסתמה היא מתחילה שבדרך כלל מתחילה בילדות והיא מחלה כרונית, לכן, טיפולים של פיזיותרפיה לקוצר נשימה מסייעים לחולים באסטמה להתמודד עם קוצר נשימה כאשר הם חווים התקף.
אולי יעניין אותך גם:
שיקום לאחר ניתוח מעקפים: למה מומלץ לבצע שיקום פיזיותרפי לאחר ניתוח זה?
שיקום לאחר השתלת ריאות – כך שיקום פיזיותרפי נשימתי מסייע להחלמה מהניתוח