לפני הפלה יזומה עולות שאלות רבות. למשל, האם ההפלה עצמה כואבת. האם לאחר הפלה יש צורך באשפוז. מה עובר על הגוף לאחר מכן והאם יש צורך בתקופה של התאוששות ושיקום. הדבר הראשון שצריך להביא בחשבון הוא שהפלה יזומה, אפילו אם היא רצויה, מביאה עימה תקופה שעשויה להיות מאתגרת מבחינה רגשית. עלייך להיות מוכנה לאפשר לעצמך פרק זמן של שיקום והתאוששות. עוד על המשמעות הרגשית והפיסית של התהליך נסביר בשורות הבאות.
האם הפלה מחייבת אשפוז?
ההתאוששות והשיקום שלאחר הפלה תלויים בגורמים רבים. בין היתר הם תלויים בשלב שבו בוצעה ההפלה ובשיטה שבה בוצע ההליך. עם ההפלה מתבצעת עד שבוע 9, סביר להניח שההתאוששות תהיה קלה יותר כי ככל שההפלה מבוצעת בשבוע מתקדם יותר, כך ההתאוששות עשויה להיות פחות קלה. הדימום צפוי להיות מוגבר יותר אחרי וההתכווצויות יותר מורגשות. על פי רוב, הפלה יזומה לא מחייבת אשפוז ארוך, לעיתים אין כל צורך באשפוז. עם זאת, אפשר לצפות לשחרור מבית החולים לאחר אשפוז יום.
מה אומרת חולשת הגוף?
לאחר הפלה, טבעי מאוד כי האישה חווה דימום למשך מספר שבועות. לרוב, לא מדובר במצב מסוכן או חריג אך בכל מקרה של ספק יש להתייעץ עם רופא. לעיתים הדימום מלווה התכווצויות המזכירות את המחזור החודשי, אך הפעילות ההורמונלית גם יכולה להביא למצוקה רגשית ושינויים מהותיים במצב הרוח. ישנה תופעה ידועה הדומה במובן רב לדיכאון לאחר לידה, אף כי למעשה לא התרחשה לידה כי אם הפלה. יסייע מאוד ליווי של עובדת סוציאלית או פסיכולוגית. זה חשוב לנשים שמרגישות אנרגיות נמוכות, מחשבות שליליות תחושות של אשמה, בושה, כעס וכו'.
התקופה שלאחר הפלה עשויה להיות מלווה במצוקה רגשית וחולשה. במצבים כאלה, חשוב לא להאיץ בגוף ולתת לו את המנוחה הדרושה. חלק מהשיקום לאחר ההפלה יכול לבוא לידי ביטוי בקבלת עזרה מאנשים קרובים, אחות סיעודית, מטפלת וכו'. הסיוע יכול להיות לא רק פיזית אלא גם בבישול, אספקת ארוחות, עריכת קניות, ליווי בטיולים וכדומה. חולשת הגוף איננה סימן לחולשה פנימית. זה פשוט דרך של הגוף לאותת שהוא צריך מנוחה, התאוששות וסוג של שיקום.
עיסויים ופיזיותרפיה בהחלט יכולים לעזור
מגע, חיבוק, מילה טובה, כל אלה יכולים מאוד לעזור ולהיות בעלי אפקט מרגיע, מחזק ומעצים. אולם גם טכניקות אחרות של שיקום פיזיותרפי יכולות להועיל מאוד. לדוגמא, עיסויים. במידה ואישה חשה לאחר ההפלה התכווצויות חזקות ברחם, עיסוי או טיפולי מגע אחרים יכולים להועיל. אגב, העיסוי לא חייב להתמקד אך ורק בבטן וגם עיסוי ממשוך בגב יכול לשפר מאוד את התחושות ואף להקל מבחינה רגשית.
שימוש בבקבוק חם יכול לסייע אך זהירות – יש להימנע מאמבטיות חמות! בתקופה זאת ישנה רגישות ונטייה לזיהומים. גם שימוש בטמפונים אסור לפחות לשבועיים. בחילות והקאות אינם נדירים לאחר הפלה יזומה והם צפויים לחלוף בתוך מספר ימים. ניתן להקל על ידי שימוש בצמחי מרפא, תרופות נגד בחילה ותזונה קלה. לנשים שחוות גודש או כאב בשדיים, ניתן להיעזר בחזיות תומכות עד שהגודש ייעלם.
מעקב רפואי לאחר הפלה יזומה
באחוז מסוים של ההפלות היזומות, ההפלה לא הושלמה במובן זה שלא כל תכולת הרחם התנקתה. זו אחת הסיבות לכך שלאחר הפלה יומלץ לעיתים להגיע לביקורת רפואית. במידת הצורך, מבצעים השלמה של ההפלה. קיים סיכוי מסוים לזיהומים בעקבות ההפלה ולכן, יתכן מאוד והרופא ימליץ על אנטיביוטיקה. חשוב להיות עירניים לסימנים כגון עליה בחום, תסמינים כגון סחרחורת, קשיי נשימה, ירידה בלחץ הדם. במקרה הצורך יש לפנות להתקשר למרפאה או לפנות לרופא או לחדר מיון.
מקורות:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322533
https://www.ucsfhealth.org/education/faq-post-abortion-care-and-recovery