זה לא פשוט להיות אישה, על רקע מחקרים שונים שמראים שבנות המין היפה נוטות לסבול יותר מכאבים בהשוואה לגברים. לכך ניתן להוסיף בעיות אופייניות לנשים, כמו גם סבירות גבוהה בהשוואה לגברים לסבול מבעיות וממחלות אחרות. התוצאה היא נשים רבות הסופגות מתסמינים שליליים המקשים על יכולת התפקוד שלהן.החדשות המעודדות הן שבשנים האחרונות גילו נשים רבות ברחבי העולם את היתרונות של שיקום פיזיותרפי עבורן, כך שהביקוש לטיפולים בשדה המשחק נמצא במגמת עלייה.
מדוע בעצם נשים זקוקות לשיקום פיזיותרפי?
שיקום פיזיותרפי לנשים, כמו גם פיזיותרפיה עבורן באופן כללי, עשויים להידרש בכל שלב בחייה של האישה: החל מילדות, דרך גיל ההתבגרות ועד לגיל הבגרות והבלות. בנוסף לכך השיקום עשוי להיות קשור לשלבים השונים בחייה של האישה, לרבות המחזור החודשי, ההריון והלידה. למרות שבמידה לא מבוטלת המצבים האלו הם בלתי נמנעים, או אפילו מבורכים, בפועל יש להם תסמינים שעלולים להקשות על האישה – תסמינים שלמרות מה שחלק מהנשים חושבות ממש לא חייבים להיות גזירת גורל.
כאשר נכנסים מעט יותר בעובי הקורה, אפשר לסקור כמה תרחישים בהם טיפולי פיזיותרפיה הם נפוצים במיוחד. הנשים עשויות להזדקק לשיקום פיזיותרפי הקשור לתפקוד רצפת האגן (שנפגעת רבות במהלך ההריון והלידה), שיקום לאחר גרידה, שיקום לאחר ניתוח קיסרי, שיקום לאחר לידה וכן בעיות אחרות במישור האורולוגי: צניחה של איברי האגן, כאבי אגן, אי שליטה על הסוגרים ועוד. השיקום הפיזיותרפי עשוי לסייע בתסמונות הנפוצות יותר אצל נשים לעומת גברים, דוגמת פיברומילאגיה, וכן בתסמינים של גיל הבלות.
חלק מרכזי בטיפולים הפיזיותרפיה מתייחסים כאמור לתקופת ההריון אצל האישה. השיקום הפיזיותרפי עשוי להיות רלוונטי בכמה וכמה אופנים, לרבות הכנה של גוף האישה לקראת הלידה הצפויה, הקלה על התסמינים שהיא חווה במהלכה (כאבים, קשיים בתנועה וכן הלאה) והתאוששות לאחר הלידה, שעשויה להימשך גם חודשים שלמים. לא תאמינו עד כמה השיקום הפיזיותרפי עשוי לתרום לעצמאות של האישה, לשפר את איכות החיים שלה ואפילו להעלות לה את הביטחון העצמי.
טיפול פיזיותרפי לזירוז תהליך השיקום וההתאוששות
לא מעט מהבעיות שנשים סובלות מהן מקורן באורח חיים שאינו תקין, אשר שילוב שלו עם פוטנציאל הפגיעה הקיים אצל נשים רבות עלול להקשות עבורן את המצב: חשבו למשל על הרמה לא נכונה של התינוק, לדוגמא, או על יציבה שגויה (נשים רבות נוטות לסבול מבעיות מהסוג הזה עקב מבנה גופן).
גם כאן הפיזיותרפיסט עשוי להיכנס לתמונה ולסייע לתהליך השיקום וההתאוששות של האישה. הטיפול הפיזיותרפי כולל פעמים רבות הדרכות של בעל המקצוע לגבי האופן הנכון בו על האישה לבצע פעולות שונות, כולל כמובן תרגול המתבצע בבית בין הטיפולים. בחלק מהמקרים מסייע הפיזיותרפיסט בהתאמה של אביזרים שונים שנועדו לסייע לאישה, דוגמת אביזרים אורתופדיים למיניהם.
כיצד בוחרים פיזיותרפיסט מתאים?
גם לאחר ההבנה של נשים רבות ששיקום פיזיותרפי עשוי לחולל פלאים בגוף, נדרשת משימה לא קטנה: לבחור את הפיזיותרפיסט או הפיזיותרפיסטים המתאימים ביותר. בדרך לבחירה הנכונה של בעלי המקצוע חשוב שהאישה תבחן את הניסיון וההכשרה שלהם, כשהמלצה מקובלת היא לבחור בפיזיותרפיסטים אשר מנוסים מספיק בעבודה עם נשים. היכרות שכזו יכולה לשפר את תהליך בניית התוכנית הפיזיותרפית ולמקסם את התוצאות שלה.
אפשר בהחלט לשלב את השיקום הפיזיותרפי עם טיפולים אחרים שיכולים לסייע לאישה, בין אם בשדה המשחק הקונבנציונלי ובין אם בזירה האלטרנטיבית. במקרה הזה חשוב לוודא שהטיפולים אינם מתנגשים, וכן שהם מתאימים לשלב בו נמצאת האישה בחייה, למצב הבריאותי שלה ולתסמינים שהיא חווה. מעקב של בעל מקצוע, שיכול להיות גם פיזיותרפיסט, עשוי בהחלט להידרש. כמו כן, כדאי מאוד לבדוק טיפולי פיזיותרפיה דרך קופות החולים.
אולי יעניין אותך גם: