הצוואר אמנם קטן מידה באופן יחסי, אך בעל תפקיד גדול מאוד באופן התפקוד של גוף האדם. איבר זה, הממוקם בין החזה לבין הגולגולת, מאכלס כמה מבנים אנטומיים חיוניים דוגמת עמוד השדרה, הוושט, דרכי האוויר וקנה הנשימה. הוא גם "עובד" סביב השעון, למשל בכל פעם שאנחנו מסובבים את הראש. הבעיה היא שהצוואר הוא איבר פגיע במיוחד לסוגים שונים של נזקים – החל מנזקים מצטברים עקב הפעלה לא נכונה של הגוף ועד לחבלות ולפגיעות נקודתיות כתוצאה מתאונת דרכים – שטומנים בחובם פוטנציאל שלילי לשיבוש שגרת החיים של האדם.
למרות שיש אנשים שממתינים "עד יעבור זעם" עם בעיית הצוואר שלהם, בפועל מדובר בבעיה בה כדאי להתחיל ולטפל בהקדם האפשרי. בהיעדר טיפול הולם, עלולה הפציעה להתפתח לממדים גדולים יותר ואף להשפיע על איברים ומערכות אחרים בגוף. השיקום הפיזיותרפי מציע מגוון כלים שהופכים אותו ליעיל במיוחד בהתמודדות עם פציעות צוואריות.
עולם שלם ומגוון של תרגילים לשיקום פציעות צוואריות
אי אפשר לספק תשובה אחידה לגבי התרגילים הספציפיים שצפויים להתבצע במסגרת שיקום פיזיותרפי לאחר פציעה בצוואר, מה גם שהתרגילים משתנים על פי דפוסי הבעיה, דרגת החומרה לה, הגורמים הפוטנציאליים שהביאו לה וכן הלאה. עם זאת ברמה הכללית אפשר לציין שיש לפיזיותרפיה כמה מטרות-על, הנכללות ברוב תכניות השיקום המבוססות עליו.
שיקום פיזיותרפי עשוי לכלול תרגילים וטכניקות אשר מטרתם לפעול על הגוף באופן חיובי בכמה אופנים. זה מתחיל עם הפחתת דרגת העצמה והתדירות של הכאבים, מה שיכול להיות מושג דרך חיזוק השרירים ושיפור זרימת הדם לאזור. מטרה חשובה אחרת של הפיזיותרפיה היא להביא לשחרורם של שרירים ושל רקמות רכות, שכאשר הם נתפסים הבעיה מוחמרת. בנוסף לכך עשוי השיקום הפיזיותרפי להיות מיועד לשיפור טווחי התנועה, הנפגעים במידה רבה מפציעות צוואריות.
זה הצוואר, אבל לא רק…
חשוב לשים לב לכך שפציעות צוואריות לא בהכרח מסתכמות בצוואר בלבד. בחלק מהמקרים (במיוחד באלו המורכבים יותר) עלולה הפציעה לפגוע גם באיברים אחרים בגוף: כך למשל נפגעים עיקריים מפציעות צוואריות הם הגב או הגפיים העליונות. עבודה על איברים אלו מוכנסת במצבים אלו לתכנית השיקום הפיזיותרפי, בהתאם לדפוסים הרלוונטיים שגילה הפיזיותרפיסט במהלך האבחון ותחילת הטיפול.
כמה דגשים לחיים נכונים עם פציעות צוואריות
בין אם הפציעה בצוואר נובעת בצורה ישירה מביצוע לקוי של פעולות שונות ובין אם לא, אין ספק שבאמצעות כמה שינויים בשגרת החיים אפשר לשפר את המצב. חלק מרכזי מעבודתו של הפיזיותרפיסט הוא להעביר לאדם דגשים חשובים בדרך לאורח חיים בריא ופעיל, למשל יציבה והחזקה נכונים של הצוואר במטרה למנוע עומסים כבדים עליו (שכמובן מגדילים את הסיכויים לפגיעות עתידיות).
בין היתר צפוי הפיזיותרפיסט לשאול שאלות שונות במטרה להבין האם הבעיה נובעת או מוחמרת עקב הרגלי החיים של האדם. כך או כך הוא צפוי להנחות את האדם בדיוק כיצד עליו לבצע פעולות שונות ואילו שינויים רצוי שהוא יסגל בשגרת החיים שלו. שימו לב שלא מדובר רק כאן בפעולות הקשורות להפעלה הפיזית של הגוף, אלא גם על התאמה נכונה של סביבת החיים והעבודה. אדם היושב שעות ממושכות על מחשב, כפי שעושים רבים בעת הנוכחית, חייב להצטייד בכיסא מותאם בגובה נכון ולהתאים אליו את גובה המקלדת ומסך המחשב. בעת ישיבה ממושכת, דוגמה נוספת, חשוב לדעת מתי ואיך לבצע הפסקות קצרות.
בעיות צוואר רבות אינן נפתרות במפגש אחד או שניים, כאשר בחלק מהמקרים נדרשת תכנית שיקום בת כמה שבועות או חודשים. ניתן ולעתים מומלץ לשלב את הפיזיותרפיה עם טיפולים אחרים מקשת הרפואה הקונבנציונלית או המשלימה.
אולי יעניין אותך גם:
שיקום מרחוק: הדרך לשמור על רצף טיפולי גם בזמן שמגיפה משתוללת בחוץ