נוירולוגיה, "חקר העצבים", עוסק בתפקוד מערכת העצבים המרכזית וההיקפית והתמודדות עם בעיות המאפיינות אותן. מערכת התנועה היא העיקרית הנפגעת מכך, כאשר בין הגורמים המביאים לאותה פגיעה נוירולוגית ניתן למנות אירועים מוחיים, גידולים שפירים או ממאירים במוח, פגיעה בחוט השדרה, תאונה שעבר האדם ועוד.
לא כולם מודעים לכך אבל בעיות נוירולוגיות רבות ניתן לשפר משמעותית בדרכים שונות, כולל באמצעות פיזיותרפיה (שחלק מהאנשים תופסים בעיקר ככזו המיועדת לשדה המשחק האורתופדי). למעשה, שיקום פיזיותרפיה הוא אחת מדרכי הפתרון היותר יעילותו ומתבקשות בשורה ארוכה של מצבים נוירולוגיים.
שיקום פיזיותרפי מתחיל באבחנה שמבצע הפיזיותרפיסט, המבוססת על בדיקה קלינית, תשאול המטופל לגבי התסמינים המופיעים אצלו ובחינת של תוצאות בדיקות שנערכו לו, בהנחה שאכן יש כאלה. לאחר מכן הוא בונה תוכנית טיפולים אישית עבור האדם המטופל, תוכנית שיכולה להיות ממושכת ולעיתים אפילו ללוות את האדם כל חייו. פגיעה נוירולוגית הרי עלולה שלא לחלוף עם הזמן, ובמקרים המורכבים ייתכן שהיא לא תהיה ברת טיפול.
השיקום הפיזיותרפי עשוי להציע דרכים לשיפור התסמינים הגופניים הנובעים מהבעיה הנוירולוגית, למשל ההגבלות התנועה, הפגיעה בניידות או החולשה הפיזית. באמצעות הפיזיותרפיה ניתן לעבוד על חיזוק היכולות הפיזיות של הגוף שנפגעו כתוצאה מהמאורע הנוירולוגי, כך שניתן יהיה לשפר באופן הדרגתי את יכולת התפקוד של האדם: גמישות, טווחי תנועה, חוזק, יציבות וכן הלאה. השאיפה היא שדרך הטיפולים ניתן יהיה להקטין את התלות של האדם באחרים ולהפוך אותו לעצמאי יותר.
פיזיותרפיה להעלמת הסימפטומים
חלק מהבעיות הנוירולוגיות טומנות בחובן השפעות שליליות על הגוף דוגמת כאבים, המקשים על האדם הסובל מהבעיה עוד יותר. יש המתבססים על פתרונות נגישים דוגמת תרופות לשיכוך כאבים, אלא שיש להן כמה חסרונות: הן כרוכות בתופעות לוואי אפשריות ובסיבוכים פוטנציאליים, במיוחד בעת שימוש מופרז או בלתי מבוקר.
השיקום הפיזיותרפי עשוי להקל על המצב ובכך להקטין את הצורך להתבסס על פתרונות אחרים. חשוב להדגיש שמומלץ לא לצפות כאן לקסמים וגם לא לניסים, כי כדי לקבל תוצאות משביעות רצון נדרשת השקעה והתמדה בתוכנית הטיפולים.
מתן דגשים להתמודדות עם המצב
בחלק גדול מהמקרים מבין הפיזיותרפיסט כי אין אפשרות לפתור בצורה שורשית את הבעיה, כך שיש צורך ללמוד אסטרטגיות פיצוי: למשל ביצוע פעולות באופן אחר ממה שהאדם התרגל לו עד כמה. בהקשר הזה ייתכן מאוד שהוא יחליט להתאים אביזרי עזר לצורך שיפור הניידות של האדם, תוך מתן הדרכה לגבי אופן השימוש בהם והשילוב שלהם בשגרה היומית.
זאת ועוד, הפיזיותרפיסט אמור לספק למטופל הנחיות ספציפיות לגבי הדרך הנכונה בה עליו להתנהל במישורים השונים לאורך היום. הוא מלמד אותו טכניקות של הליכה, תפעול הגפיים, שמירה על יציבות הגוף, הרמת משאות כבדים וכן הלאה. המטרה בכך היא למקסם את האופן בו האדם מתנהל ובכך להקל עליו ולמנוע נזקים עתידיים.
חשיבותו של המעקב הפיזיותרפי
בתנאים האלה, ברור מדוע המעקב שמבצע הפיזיותרפיסט הוא חלק בלתי נפרד מתהליך השיקום. לא תמיד הגוף מגיב לטיפולים בצורה שמצפים לה, ולעיתים נדרשים שינויים בתוכנית הטיפולים.
פיזיותרפיסט אשר מבין באופן עמוק את גוף האדם, ומתבונן ברזולוציות הקטנות ביותר של הטיפול הספציפי, עשוי לקרב את האדם בצורה משמעותית לעבר ההצלחה לה הוא בוודאי מצפה.
בהמשך לכך קיימת אפשרות לשלב את הפיזיותרפיה עם טיפולים אחרים מקשת הרפואה המשלימה או הקונבנציונלית, מה שמסביר עוד יותר מדוע חשוב המעקב של הפיזיותרפיסט ושל בעלי המקצוע האחרים.
לקריאה נוספת neurology.org.il
אולי יעניין אותך גם:
שיקום מפציאליס: כיצד מטפלים במחלה שמשתקת חצי מהפנים?
שיקום לאחר אירוע מוחי – להתאושש מהטראומה בעזרת שיקום פיזיותרפיה
שיקום לנשים – טיפול פיזיותרפי המותאם עבורכן באופן אישי
שיקום לאחר השתלת ריאות – כך שיקום פיזיותרפי נשימתי מסייע להחלמה מהניתוח