פתאום זה קורה, ככה משום מקום ובלי שום סימן מקדים, חצי מהפנים משותק, לא ניתן לפתוח או לסגור את הפה כמו שצריך, מתחילים לרייר וקשה עד בלתי אפשרי למצמץ ואתם מגלים שלקיתם בשיתוק של עצב הפנים הנקרא גם פציאליס. זה מגיע באופן מפתיע ללא הסבר ולרוב ללא סיבה, וגורם למי שמקבל את השיתוק תחושות מאוד לא נעימות הן בפן הפיסי והן בפן הרגשי והנפשי שמלווים בחשש מאוד גדול שהמצב יישאר ככה לתמיד.
מהו פציאליס?
שיתוק עצב הפנים, פציאליס הינו הפרעה הקשורה למערכת העצבים, לעצב שביעי ליתר דיוק שזה עצב בפנים, שיתוק הפוגע בגברים ונשים באופן שווה יחסית, זהו אירוע יחסית נפוץ, בעיקר בגילאים של 15 ועד 45 ושכיח יותר בקרב סוכרתיים, קורה יותר בתקופות של עונות המעבר או סביב השליש השלישי בהריון.
זהו מצב בו מרגישים חולשה או שיתוק פתאומי באזור שרירי הפנים, לרוב בצד אחד אך יש מצבים נדירים בהם השיתוק יופיע בשני הצדדים, שיתוק המשפיע על החיוך, הגבות, שרירים הקשורים לאכילה, דיבור וכמובן שתיה, היכולת למצמץ ועוד. כאשר קורה השיתוק, לרוב נוצר עיוות באחד מצידי הפנים והאדם הלוקה בו סובל מקושי בלעיסה, שתיה ובליעה, דיבור לא ברור וקושי לסגור את הפה מה שגורם לעיתים לריור, קושי עם נושא של דמעות משום שלעיתים העין נשארת פתוחה ולא ניתן לסגור אותה ועוד. קיים שיתוק המגיע ישירות מפגיעה בעצב הפנים עצמו אך יש שיתוק שהוא יותר מרכזי כאשר הפגיעה בעצב היא בחלק הפנימי בתוך הגולגולת – במערכת העצבים המרכזית, אז בא השיתוק לידי ביטוי רק באזור הלחי והפה.
מה הסיבות להופעת פציאליס? וכיצד הוא מאובחן?
מרבית המקרים של שיתוק עצב הפנים, פציאליס הם שיתוק ללא סיבה ברורה, זה נקרא גם שיתוק על שם בל. מצבים נוספים בהם יכול להיגרם פציאליס זה מצב של חבלה או טראומה בגולגולת היכן שעובר העצב לרוב זה קורה בשל ניתוח במוח או במהלך תהליך הלידה. גם זיהומים שונים עלולים לגרום לשיתוק העיקרי שבהם הרפס זוסטר – שלבקת חוגרת. אירוע מוחי, מחלות אוטואימוניות שונות כמו גיליאן ברה וגידולים בראש באזור בו עובר העצב גם כן מהווים סיבות להופעה של שיתוק עצב הפנים – פציאליס.
האבחון נעשה על ידי רופא אף אוזן בשילוב נוירולוג ומסתמך על פי התסמינים הקליניים המאפיינים את המחלה. משום שחלק מהפגיעה לרוב הוא גם באזור העיניים, קיימת חשיבות לפנות גם לרופא עיניים. כאשר השיתוק מגיע מחוסר סיבה לרוב מדובר בשיתוק זמני אשר יעבור במרבית המקרים תוך מספר חודשים. במקרים בהם הפציאליס מגיע מנזק מוחי או דלקת חשוב לטפל בו ולא להזניח זאת.
כיצד ניתן לשקם את הנזק שנגרם מפציאליס?
לרוב מבחינת הרפואה המערבית אין ממש טיפול בפציאליס למעט אם מדובר בהרפס זוסטר או בנזק כתוצאה מטראומה או חבלה, אז יינתן טיפול רפואי או יבוצע ניתוח, אך במרבית המקרים כאשר השיתוק הוא ללא סיבה הטיפול יתמקד בשיקום פיזיותרפי לבד או בשילוב רפואה משלימה כמו דיקור סיני.
אחד הדברים שאנשים הסובלים מפציאליס עושים זה עיסוי של שרירי הפנים בשילוב תרגילים מותאמים בליווי קלינאית תקשורת, במטרה שישפרו את מצב הבעות הפנים ויזרזו את ההחלמה. כאשר יש פגיעה באזור העיניים יש להקפיד על טיפות עיניים למניעת היובש הנוצר כתוצאה מכך שהעין פתוחה זמן רב. הדגש בשיקום מפציאליס זה הרבה סבלנות ואורך רוח, התמדה בעיסוי, בתרגול הפיזיותרפי ולא פחות חשוב חשיבה חיובית.