תאונת דרכים עלולה להתרחש כמעט בכל שניה, אפילו שנזהרים. למרבה הצער יש לתאונת הדרכים פוטנציאל פגיעה עצום בגוף האדם, לעיתים עד לרמה של נכות זמנית או קבועה. כאשר תאונת הדרכים מותירה נזק רחב היקף, מתחיל תהליך שיקום שעלול להיות ארוך ומורכב.
הטעות הגדולה ביותר שניתן לבצע עם זאת היא לקחת את הנזק כמובן מאליו. תוכניות שיקום רחבות היקף, ובכלל זה שיקום פיזיותרפי, עשויות לשנות את התמונה לחלוטין.
חשיבות נסיבות הפגיעה
לכל תאונת דרכים יש פוטנציאל נזק אחר, שכאמור עלול להיות עצום. גוף האדם חווה בתאונות דרכים פגיעה בעוצמה בלתי נתפסת, בכוחה השלילי לפגוע בכל איבר בגוף – ובעיקר בעמוד השדרה והצוואר, אזורים רגישים במיוחד לפגיעה חמורה עקב תאונת דרכים. תאונת הדרכים כרוכה בכאבים שעלולים להימשך גם חודשים קדימה ובפגיעה משמעותית ביכולת התפקוד העצמאי.
זו הסיבה לכך שמדובר כאן כמעט תמיד בשיקום ארוך טווח, בו הדגש הוא על הדרגתיות. חשוב לשים לב לכך שהשיקום מתבונן בגוף האדם פעמים רבות כמקשה אחת, כלומר, יוצא מנקודת הנחה בה גישה רב תחומית היא הנדרשת על מנת להשיב את גוף האדם לבריאות. העובדה היא שקיים קשר הדוק בין איברים ומערכות בגוף האדם, כך שגם אם נראה שאיבר ספציפי הוא שנפגע – עשויה להיות לכך השפעה על אזורים אחרים בגוף.
הפחתת רמת הכאב
כפי שציינו מעלה, כאבים הם פועל יוצא של מרבית תאונות הדרכים. הכאב עלול להיגרם מהפגיעה באופן ישיר אבל גם בצורה עקיפה יותר, למשל תוצאת לוואי של הניתוח שנעשה לאחר התאונה. זו הסיבה שגם תאונות דרכים המוגדרות כקלות באופן יחסי עלולות לטמון בחובן פגיעה משמעותית או ארוכת טווח באדם.
בנוסך לכך מדובר כאן פעמים רבות על כאב שהוא פיזי ונפשי כאחד. פיזיותרפיה אמנם לא מיועדת לטפל בפן הנפשי של האדם (להבדיל למשל מטווינא, הגרסה הסינית לפיזיותרפיה), אבל אין ספק ששיפור המצב הפיזי עשוי להשפיע לטובה על הפן הנפשי: חשבו למשל על אדם שחש תחושות שליליות לאחר שאיבד את יכולת התפקוד העצמאית שלו בעקבות תאונה, ועל שיפור מצב הרוח בעקבות החזרה לתפקוד הולם.
שיפור המצב הפיזי מקבל אם כן חשיבות מכרעת, והוא עשוי להיות מושג באמצעות מגוון רחב של תרגילים מעולם הפיזיותרפיה הרחב. התרגילים עשויים להמריץ את זרימת הדם וקצב חילוף החומרים, ובכך לעורר את יכולות הריפוי הטבעיות של הגוף. בנוסף לכך, בכוחם החיובי לחזק אזורים ואיברים שלמים בגוף – חיזוק שעשוי אף הוא להפחית את עוצמת ותדירות הכאבים שהאדם חש.
השבת המצב לקדמותו
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם תאונת דרכים הוא לנסות למנוע אותה מלכתחילה, באמצעות הקפדה יתרה על זהירות (שלמרבה הצער אינה מבטלת לחלוטין את הסיכון). כאשר תאונת הדרכים מתרחשת, לא ניתן להשיב את הגלגל לאחור. מה שכן חשוב לעשות הוא להשקיע את מירב המאמצים בשיקום של כל מה שדורש שיקום לאחר התאונה, ללא קיצורי דרך. חיזוק השרירים והשבת טווחי התנועה וגמישות הגוף הם מהמטרות העיקריות של טיפולי פיזיותרפיה בהקשר הזה.
שיקום פיזיותרפי לאחר תאונת דרכים משתנה על פי דפוסי הבעיה, ממדי הנזק ומאפייני האדם. לאחר האבחון שמבצע הפיזיותרפיסט – באמצעות בדיקה קלינית, תשאול ולעיתים תוצאות בדיקות מתקדמות שהאדם הנפגע מעביר אליו – הוא מרכיב תוכנית טיפולים. התוכנית עשויה להתבסס על מניפולציות גופניות, תרגילים ואביזרים שונים: גירוי חשמלי, אביזרים אורתופדיים, אביזרים לקירור או לחימום הגוף וכן הלאה. תרחיש בו דרושים מספר חודשים לפחות לצורך שיקום הגוף המלא הוא בהחלט הגיוני, כך שסבלנות היא אחת ממילות המפתח.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
שיקום מדלקת פרקים – תוכנית שיקום פיזיותרפי שתחזיר את כושר התנועה שאבדה