מפרקי הגוף מבחינה פיזיולוגית הם אזורים בגוף עליהם מתחברות שתי עצמות ומעלה. המפרקים חיוניים בדרך לתנועה הנכונה, ועקב כך לאימוץ שגרת חיים נטולת הפרעות. הבעיה היא שהמפרקים פגיעים בפני שורה ארוכה של מצבים ומחלות, כולל דלקת פרקים. דלקות אלה מופיעות בשיעור ניכר אצל האוכלוסייה המבוגרת, אבל עלולות להופיע אצל האדם קודם לכן (למשל עקב שגרת חיים לא נכונה שלו). דלקות הפרקים מקשות מאוד על יכולת התפקוד העצמאי של האדם ולעיתים אפילו מבטלות אותה לחלוטין, כך שהאדם אינו מסוגל לבצע בצורה משביעת רצון פעולות שנחשבו עבורו קודם לכן לבסיסיות.
הפיזיותרפיה מציעה מגוון רחב של תרגילים המסוגלים לסייע לסובלים מדלקות פרקים, כאשר בדרך כלל מדובר בתכניות מקיפות של שיקום פיזיותרפי.
מגוון דלקות פרקים
הנקודה הראשונה שחשוב לזכור היא שגם בשדה של דלקות פרקים יש כמה אופני פגיעה. ניתן לבצע חלוקה של הדלקות לכמה קבוצות, על פי מקור הבעיה, ההשפעה שלה על הגוף, התסמינים וכן הלאה: למשל דלקת מפרקים ראומטית, דלקת פרקים שגרונית או שחיקה של הסחוס, המוכרת גם בשמה הלועזי "אוסטאוארתריטיס".
האבחנות האלה חשובות מכיוון שהם מגדירות באופן מובהק את המאפיינים של תוכנית השיקום הפיזיותרפי המורכבת. זו הסיבה לכך שתוכנית הטיפולים תתחיל בדרך כלל באבחון של הפיזיותרפיסט, המבוסס על בדיקה קלינית, תשאול לגבי התסמינים והתבססות על בדיקות שהאדם מעביר לפיזיותרפיסט, למשל צילומי הדמיה שעבר באזור הפגוע. הפיזותרפיסט בונה לאדם תוכנית שיקום אישית ועוקב אחרי קצב ההתקדמות שלה, תוך הנחה שיכול להיות פער בין הציפיות לבין המצב בפועל. גוף האדם הרי עשוי להגיב לטיפולים באופנים שונים ולעיתים מפתיעים. גמישות (לעיתים תרתי משמע) היא חלק חשוב מאוד ברבות מתוכניות השיקום עבור הסובלים מדלקת מפרקים.
מטרת השיקום הפיזיותרפי: להשיב לגוף את יכולת התנועה
לשיקום הפיזיותרפיה עשויות להיות כמה וכמה מטרות, המשתנות אצל כל אדם ותלויות במימדי הבעיה ובדרגת החומרה שלה. עם זאת אין ספק שמטרת העל המרכזית שלהם היא לשפר את התנועה הקשורה למפרק הפגוע, ובכך לאפשר לאדם להמשיך להתנהל בצורה ראויה. השיקום הפיזיותרפי עשוי להיות מבוסס על תרגילים שונים המיועדים לשמור על התנועה בגוף. כאשר התרגילים מגרים את השרירים, העצמות וגם את המפרקים עצמם, יכול האדם לקבל כמה תמורות חיוביות עבור הגוף שלו: להגביר את הכוח הקשור למפרקים, לשפר את טווחי התנועה והגמישות שלהם ועוד.
שיקום לאחר דלקת מפרקים עשוי להיות ממושך ולדרוש עמידה בכמה יעדים, תוך דגש על התקדמות הדרגתית ביניהם. באמצעות שיפור היבטים אלו בתנועת האדם הוא יכול למקסם את התפקוד שלו בהווה וגם להקטין את הסיכויים להתפתחות בעיות שונות בעתיד. הפיזיותרפיסט עשוי להעניק לאדם דגשים לביצוע נכון של פעולות. הדגשים האלו חשובים כאשר הבעיה מראש נגרמה או הוחמרה עקב פעילות לא נכונה של האדם – למשל הקלדה במחשב בעת שמנח היד והגוף אינם נכונים – אבל עשויים לשפר את המצב גם כשמקור הבעיה שונה לחלוטין. הפיזיותרפיסט עשוי להעניק לאדם את הידע הדרוש לגבי המכניקה של המפרקים והאופן בו פעילותם קשורה לזו של העצמות והשרירים הרלוונטיים. הידע הזה כולל לא רק מונחים תיאורטיים אלא גם תרגילים שהאדם יכול וצריך לבצע בין המפגשים עם הפיזיותרפיסט.
בחלק מהמקרים יתאים הפיזיותרפיסט אמצעי עזר ואביזרים אורתופדיים, בין אם עבור התרגילים בלבד ובין אם באופן קבוע. לעיתים עזרים פשוטים של קירור או חימום יכולים לסייע לגוף, בעוד שבמצבים אחרים נדרש בפתרונות מורכבים יותר המותאמים לאדם באופן אישי: סדים אורתופדיים, מדרסים, מכשירי TENS וכן הלאה.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
שיקום לחולי פיברומיאלגיה: איזה מסלול שיקומי פתוח בפני חולי פיברומיאלגיה?
שיקום לאחר ניתוח החלפת מפרק ברך – לקצר את ההחלמה עם טיפולי פיזיותרפיה
שיקום לאחר שברים בגפיים – כך שיקום פיזיותרפי מסייע בתהליך ההחלמה
שיקום לאחר החלפת מפרק ירך- למה מטופלים חייבים לבצע שיקום פיזיותרפי?