אורתופדיה הוא אחד התחומים החשובים ברפואה. האורתופדיה עוסקת במחלות, בפגיעות ובליקוים הקשורים למערכות העצמות והשרירים של גוף האדם, בעיות שהן מנת חלקו של כל אדם בשלב מסוים בחייו. בין אם המדובר הוא בפגיעה טראומתית דוגמת שבר או נקבע, בזיהומים ובדלקות או בהתנוונות של איברים ומערכות בגוף, אין ספק שבעיות אורתופדיות פוגעות בסובלים מהן בצורה משמעותית. חלק מהן מביאות לפגיעה ישירה ביכולת ההתניידות של האדם, לעיתים עד לרמה בה הוא אינו יכול להתנהל באופן עצמאי. בנוסף לכך, בעיות אורתופדיות מורכבות מלוות בתסמינים לא נעימים, דוגמת כאבים שעלולים להיות עזים. שיקום פיזיותרפי הוא אחד מדרכי הטיפול הנפוצות והיעילות בבעיות הצצות במישור האורתופדי, כפי שנרחיב במאמר הנוכחי.
מטרותיו המרכזיות של השיקום האורתופדי
רוב האנשים מעלים לנגד עיניהם תרגילים בעלי בסיס אורתופדי כשהם חושבים על פיזיותרפיה, וזה לא מקרי. אחוז גבוה מאוד מהטיפולים הפיזיותרפיים אכן פועלים על המישור האורתופדי, גם כאשר לא מדובר בבעיה אורתופדית במלוא מובן המילה. טיפול בבעיות נשימה לדוגמא עשוי להיות מבוסס על תרגילים המניעים את הגוף בצורה מסוימת.
שיקום אורתופדי רואה לנגד עיניו את הפער הקיים בתפקוד האורתופדי של האדם בין המצב התקין והרצוי לבין המצב הקיים. לאחר פגיעות שהאדם חווה, ולעיתים אפילו אחרי ניתוחים הפותרים אותן (גם כאשר הניתוחים מסתיימים בהצלחה), מתחילה תקופת שיקום שעלולה להיות ארוכה. הפיזיותרפיה נכנסת לתמונה במטרה לשפר את יכולת התפקוד של איברים ומערכות ספציפיים, במונחים דוגמת חוזק, יציבה, גמישות, טווחי תנועה ועוד.
הפיזיותרפיסט מזהה מהן הבעיות הנקודתיות שהאדם סובל מהן ומתאים לכך תוכנית טיפולים מלאה. זו עשויה להיות מבוססת על תרגילים הנעשים במעמד הטיפול הפיזיותרפי, אבל גם על כאלו שהאדם מתבקש לבצע בין המפגשים עם הפיזיותרפיסט. האחרון עשוי בהמשך לכך להמליץ לאדם על עזרים שעשויים לשפר את מצבו: בעיקר אביזרים אורתופדיים (הליכון, קביים, סדים וכדומה) אבל לא רק. במסגרת השיקום הפיזיותרפי בעל המקצוע אמור להנחות את האדם מהם האביזרים המתאימים לו וכיצד ניתן להשתמש בהם בצורה יעילה.
התמודדות עם התסמינים
מעבר לרצון המובן מאליו לנסות להחזיר את הגוף לתפקוד תקין במישור האורתופדי בעתיד הנראה לעין, השיקום הפיזיותרפי עשוי לסייע למטופלים גם בהווה. בעיקרו של דבר, מדובר כאן על התסמינים המאפיינים פגיעות אורתופדיות ולעיתים גם את הטיפולים בהם: כאבים או רגישות יתר לדוגמא.
ממדי הבעיה וסוגה צפויים להשפיע על הֳתרגילים שבוחר הפיזיותרפיסט, אבל השורה התחתונה היא שביצוע נכון שלהם עשוי להקטין את דרגת החומרה של התסמינים שהאדם סובל מהם ולפעמים גם את תדירותם.
מניעת בעיות עתידיות
אנשים שחוו פגיעה אורתופדית נמצאים לא פעם בקבוצת סיכון מוגבר לפגיעות נוספות (סיכון שקיים גם כך אצל כל אדם באשר הוא). הפיזיותרפיסט עשוי בהחלט לסייע גם מהבחינה הזו. במהלך המפגשים עם המטופל הוא יכול לשאול ואף להתרשם ישירות לגבי האופן בו האדם מבצע פעולות שונות, היציבה שלו, הרמת משאות כבדים וכן הלאה. המציאות מראה שרבים מאיתנו שוגים בחלק גדול מהפעולות, מהתנועות ומהמנחים שלנו לאורך היום, בלי שאנחנו מודעים לכך בדרך כלל. כך למשל יש אנשים המתרגלים מראש להרים את תינוקם בצורה לא נכונה. כאשר התינוק עולה במשקל וההרגלים הלקויים של ההורה נשמרים, עלולה להיווצר בעיה אורתופדית חמורה שבעתיים.
באמצעות הנחיה נכונה של הפיזיותרפיסט ותרגול של אופן ביצוע הפעולות השונות ניתן להקטין משמעותית את הסיכויים לבעיות אורתופדיות נוספות בעתיד. רצוי לקבל את חוות הדעת של הפיזיותרפיסט ולהבין שהאינטרס שלו הוא לסייע לאדם העומד מולו להיות בריא יותר, בהווה ובעתיד כאחד.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
שיקום לחולי פיברומיאלגיה: איזה מסלול שיקומי פתוח בפני חולי פיברומיאלגיה?
שיקום לאחר שברים בגפיים – כך שיקום פיזיותרפי מסייע בתהליך ההחלמה
שיקום פיזיותרפי לסובלים מגיליאן ברה יכול לעשות את ההבדל
שיקום לאחר כוויה – על סגולות השיקום הפיזיותרפי לסובלים מכוויות