אונקולוגיה הוא תחום ברפואה העוסק בגידולים, עם דגש ניכר על מחלת הסרטן. לכאורה אין קשר הדוק בין אונקולוגיה לבין פיזיותרפיה, מקצוע אותו רבים מייחסים בעיקרו של דבר לטיפול בבעיות אורתופדיות. אלא שהשיקום הפיזיותרפי עשוי להיות יעיל במיוחד עבור החולים האונקולוגיים למיניהם, כפי שיעידו רבים שהתנסו ביתרונות המגוונים שלו עבורם. במאמר הבא נסקור את האופן בו הפיזיותרפיה יכולה להקל על ההתמודדות עם המצבים האונקולוגיים, שאין רבים הקשים מהם.
מטרתו של השיקום הפיזיותרפי
בשנים האחרונות הקשר בין פיזיותרפיה לאונקולוגיה הופך להדוק יותר בכל רחבי העולם, בין אם מדובר בגידולים ממאירים ובין אם בגידולים שפירים. למרות שהשיקום הפיזיותרפי לא מיועד להתמודד עם עצם הגידול עצמו – אם בכלל אפשר להתמודד איתו – בכוחו כן להפוך מעט את מצבם של החולים האונקולוגיים לפשוט יותר.
באמצעות שיקום פיזיותרפי ניתן לשפר את האופן בו האדם החולה מצליח להתנהל בחיי היום-יום, תוך כדי התמודדות עם התסמינים הנובעים מהמצב. הפיזיותרפיסט עשוי למעשה למנוע או לכל הפחות לצמצם את ההידרדרות ההדרגתית במצב הבריאות וביכולת התפקוד של האדם, שרבים לוקחים כמובנת מאליה במקרה של מחלות קשות. באופן מסוים עשוי השיקום הפיזיותרפי לא רק לשפר את איכות החיים, אלא אפילו לסייע להאריך אותם (גם אם בצורה עקיפה יחסית, שאינה נוגעת לגידול עצמו).
כך מתמודדים עם המצב החדש
תופעות הלוואי של הגידול וכן של הטיפולים בו משפיעים לרעה על כל חולה, אך באמצעות שיקום פיזיותרפי אפשר במקרים רבים לשפר את המצב. דוגמא מובהקת לכך היא הקלה על כאבים, שהם למרבה הצער מנת חלקו של כל חולה אונקולוגי בשלב מסוים. הפיזיותרפיסט מסייע להתמודד עם המגבלות הפיזיות הנובעות מהמחלה או מהטיפול בה, דוגמת הפגיעה ביכולת ההתניידות או התפקוד העצמאי של האדם, שיתוק הנובע עקב התפתחות גידול במוח, אובדן תחושה בחלק מאיברי הגוף וכן הלאה. השיקום הפיזיותרפי עשוי לשפר יכולות אלה דרך הגדלת טווחי התנועה, שיפור הגמישות והיציבות של האדם וכן הלאה. רבים חווים חולשת שרירים עקב המחלה או הטיפול, כך שחיזוק שלהם ועבודה ממוקדת על מערכות הגוף הקשורות אליהם עשויות לשפר את המצב משמעותית.
חשוב להדגיש כי לא מדובר כאן רק בעבודה אורתופדית הקשורה לתנועת הגוף. שיקום פיזיותרפי עבור חולים אונקולוגיים כולל פעמים רבות טיפול בקשיי נשימה, לרבות טכניקות העוזרות להתמודד עם קשיי הנשימה המופיעים אצל חלק גדול מהחולים בשלב מסוים.
היתרון: שימוש בעזרים שונים
האבחון עומד בתחילתו של כל שיקום פיזיותרפי, כאשר לצורך זה עשוי בעל המקצוע לבצע בדיקה קלינית, לתשאל את האדם וכמובן שגם להתבסס על בדיקות אחרות שהוא ביצע. בהתחשב במורכבות הבעיה עימה מתמודדים לא מדובר כאן בטיפול אחד שמחולל פלאים, אלא בצורך לבנות תוכנית טיפולים מקיפה ולעמוד בה. סביר להניח שהפיזיותרפיסט ינחה את המטופל אילו תרגילים עליו לבצע גם בזמנים שבין השיעור, ובאיזה אופן. ההנחה היא שהתמדה בטיפולים וביצוע נכון שלהם עשויים למקסם באופן דרסטי את התוצאות.
אין תוכנית אחת של שיקום אונקולוגי באמצעות פיזיותרפיה הדומה לאחרת, כאשר הפיזיותרפיסט מרכיב תוכנית טיפול אישית בהתאם לפרמטרים שפורטו מעלה ועל פי סוג המחלה, דרגת החומרה שלה וכדומהּ. הוא עשוי בהחלט להמליץ על שילוב של אמצעי ואביזרי עזר בתרגילים, לרבות אביזרים אורתופדיים המאפשרים להקל על מגבלות התנועה והניידות.
ניתן ובחלק מהמקרים אף כדאי לשלב את השיקום הפיזיותרפי עם טיפולים אחרים שהאדם עובר, הן טיפולים קונבנציונליים בבעיה עצמה (כימותרפיה, הקרנות, תרופות וכן הלאה) והן טיפולים מקשת הרפואה המשלימה: דיקור סיני, שיאצו, צמחי מרפא ואחרים.