כמעט כל אדם סובל מכאבים מפעם לפעם, פעמים רבות בשילוב עם פגיעה מהותית ביכולת ההתניידות ובעצמאות שלו. הפיזיותרפיה מציעה שורה ארוכה של פתרונות לבעיות השונות, כך ששיקום פיזיותרפי הוא בעל פוטנציאל יעילות גבוה במיוחד. מה שחשוב לזכור הוא שעולם הפיזיותרפיה הוא רחב במיוחד וכולל מגוון תתי תחומים ומסגרות טיפולים ספציפיות. ריפוי בעיסוק, שהוא מבחינה מעשית חלק מהתוכנית הרחבה יותר של שיקום פיזיותרפי, נכנס לתמונה פעמים רבות.
מה עושים במסגרת ריפוי בעיסוק?
כדי להבין מתי נדרש ריפוי בעיסוק, חשוב לבחון את השיקום הפיזיותרפי באופן רחב יותר. תחילת התהליך היא באבחון מקיף של מצב המטופל על ידי הפיזיותרפיסט, אבחון המבוסס על בדיקה גופנית, תשאול לגבי התסמינים ונסיבות ההופעה שלהם ולעיתים גם בחינה של תוצאות בדיקות אחרות שעבר האדם. לאחר מיפוי הקשיים שהאדם מתמודד איתם והצרכים הנקודתיים שלו, נבנית אותה תוכנית שאמורה להחזיר אותו לתפקוד ראוי תוך פרק זמן קצר ולהתמודד בהצלחה עם הקשיים שהוא סובל מהם.
הריפוי בעיסוק משתלב בתוכנית השיקום המקיפה יותר בכמה אופנים. המטרה העיקרית שלו היא לשפר את רמות התפקוד של האדם לאחר פגיעה שעבר או בעיה אחרת שחווה, כאשר ההתייחסות היא לכלל ההיבטים המרכיבים את התפקוד שלו: לא רק מבחינה מוטורית אלא גם באספקטים קוגנטיביים, חושיים ורגשיים. הקפדה על הנקודות האלו, תוך שילוב תרגילי פיזיותרפיה (ולעיתים גם טיפולים אחרים), עשוי ליצור שלם הגדול מסך החלקים שלו ולקרב את האדם באופן משמעותי לעבר שיפור מצבו.
קראו עוד על: שיקום אורטופדי
שורה ארוכה של עיסוקים פוטנציאליים
אין תוכנית של ריפוי בעיסוק אחת הדומה לחברתה, אם כי הרעיון העיקרי הוא שעל האדם להיות מעורב במידה מספקת בעיסוקים שהוא מגדיר כחיוניים וכבעלי חשיבות ומטרה. חלק חשוב בתוכנית הטיפולית הוא מציאת העיסוקים הרלוונטיים ביותר לאדם מסוים, שגם יכולים ליישר קו עם התסמינים המופיעים אצלו. דגש מרכזי אחר הוא על התאמת העיסוקים לאוכלוסייה המוגדרת שהאדם משתייך אליה, כאשר יכול למשל להיות הבדל בין ריפוי בעיסוק לבני נוער לכזה המיועד לאוכלוסיית גיל הזהב.
למידע נוסף בנושא: שיקום לאחר תאונת דרכים
התמודדות עם כאב
אחת המטרות החשובות יותר של ריפוי בעיסוק היא להקטין את הכאבים שהאדם חווה, הן מבחינת דרגת העוצמה שלהם והן בתדירות בה הם מופיעים ותוקפים אותו. המרפא בעיסוק מעביר למטופל דגשים חשובים שיסייעו לו לבצע ניתוב של הכאב והפחתה שלו, כך שהוא יוכל לשמור ביתר קלות על שגרת היום-יום שלו.
ההתייחסות כאן היא לא רק למישור הפיזי אלא גם למונחים נפשיים או קוגנטיביים, כך שלצד התרגילים והמניפולציות הגופניות נעשה לעיתים שילוב של שיטות טיפוליות דוגמת מדיטציה או יוגה. ההכשרה הספציפית של המרפא בעיסוק ו"ארגז הכלים" שלו עשויים להגדיר בדיוק כיצד ייבנה הטיפול שהוא מציע, תוך התאמה מלאה כמובן לנסיבות הספציפיות של המקרה ולמאפייני המטופל.
חלק מרכזי בעבודה, ביחס לדפוסי הכאב אבל לא רק, הוא לשנות את התפיסה המוחית של האדם לגבי הכאב. אחת מהנחות היסוד של ריפוי בעיסוק, שגם מסבירה מדוע רבים תופסים אותו כרחב היקף בהשוואה לפיזיותרפיה, היא שהאמונות שהאדם מפתח עשויות להסביר חלק גדול מהתסמינים שהוא סובל מהם. ידוע הרי שמידע חושי מגיע מהמוח לכל חלקי הגוף, והפרשנות של הגוף אליו היא שמסבירה את התסמינים שהאדם חווה במישור הזה. באמצעות אימון יכולת העיבוד של הכאב והתגובה הגופנית אליו עשוי מצבם של המטופלים להשתפר באופן דרסטי. במילים אחרות: האם האדם יתפוס מראש את הכאב באופן מסוים ויידע להיערך לקראתו, סבירות לא קטנה שההתמודדות שלו עמו תהפוך לפשוטה יותר.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
פגיעה במערכת העצבים הפריפרית? ניתן לחזור לתפקוד עם תכנית פיזיותרפיה מקיפה
שיקום לאחר השתלת ריאות – כך שיקום פיזיותרפי נשימתי מסייע להחלמה מהניתוח
שיקום לאחר אירוע מוחי – להתאושש מהטראומה בעזרת שיקום פיזיותרפיה