קרע במניסקוס הוא פגיעה אורתופדית נפוצה במיוחד. המניסיקוס, רקמה סחוסית בצורת סהר הממוקמת במפרק הברך בין עצם הירך לשוקה, משמשת לבלימת זעזועים ולפיזורם השווה על המפרק. מכאן שהיא מקבלת תפקיד מרכזי בפעולות דוגמת הליכה, ריצה, קפיצה ועוד. קרע במניסקוס למרבה הצער הוא נפוץ יחסית בשל העומסים על המניסקוס שהופכים אותו לפגיע לאורך זמן וגם טראומות נקודתיות באזור. הוא מביא לכאבים ולפגיעה אפשרית ביכולתו של המפרק לנוע.
אלא שקרע במניסקוס, מורכב ככל שייראה בנקודת ההתחלה, הוא ממש לא גזירת גורל. באמצעות שיקום פיזיותרפי מקצועי ניתן לשפר פלאים את מצב המניסקוס בפרט והרגל בכלל.
כיצד שיקום פיזיותרפי עוזר לסובלים מקרע במניסקוס?
השיקום הפיזיותרפי מיועד בהקשר הנוכחי למנוע או לכל הפחות לטשטש את התסמינים הלא נעימים שהאדם חווה עקב הקרע במניסקוס. מבחינה מעשית יש לו כמה מטרות עיקריות. הוא משמש קודם כל להפחית את הכאבים ואת הנפיחויות סביב הברך, וזאת באמצעות חיזוק השרירים והרקמות הרלוונטיים, המרצת קצב זרימת הדם וחילוף החומרים באזור ועוד. הפיזיותרפיה עשויה לשפר את המצב באופן הדרגתי ואף להקטין את ההתבססות שלנו על טיפולים אחרים שעלולים להזיק במובנים מסוימים לגוף, לרבות תרופות.
באמצעות השיקום הפיזיותרפי ניתן להחזיר לאזור את התכונות הטבעיות שנפגעו בעקבות הקרע. מפרק הברך מאבד אחוז ניכר מהגמישות ומטווחי התנועה שלו עקב הקרע, כאשר גם לאחר ניתוח מוצלח נדרשת עבודה כדי להחזיר לו את היכולות שמצפים להן. ישנן כמה שיטות ידועות בתורת הפיזיותרפיה המסייעות לשפר את טווחי התנועה ולהשבת הברך למנח האופטימלי שלה, דוגמת שיטת מאליגן או שיטת מייטלנד.
בנוסף לכך אפשר לשפר משמעותית את יציבותו של מפרק הברך דרך חיזוק השרירים, מה שכמובן משפיע באופן חיובי על היציבה של האדם. לעיתים השרירים מכווצים בעקבות הקרע או הטיפול שנעשה בו, כך שיש מקום להכניס בחלק מתוכניות השיקום הפיזיותרפי גם עיסויי עומק רפואיים למיניהם.
שימו לב שיש מקרים בהם הטיפול הפיזיותרפי יוכל אמנם לשפר את המצב, אבל לא לפתור אותו באופן שורשי. במקרה הזה ייתכן שלא יהיה מנוס אלא לבצע ניתוח כירורגי מסוג ארתרוסקופיה, שעשוי לפתור את הבעיה לעומק. לאחר הניתוח נדרשת תקופת שיקום לא קצרה, בה שיקום אורתופדי צפוי להיכנס לתמונה גם כן.
האם ניתן לחזור לתפקוד מלא לאחר תהליך השיקום?
השאלה הזו עולה אצל כל אדם הסובל מקרע בגיד. למרות שאי אפשר לספק תשובה חד משמעית לשאלת אופן ומועד שיקום הגוף – אסור לשכוח שפרמטרים אלו משתנים אצל כל אדם בהתאם לרמת המורכבות של הבעיה, המאפיינים האישיים שלו ועוד – ניתן לטעון בפה מלא שהתמדה בתוכנית הטיפולים שמרכיב הפיזיותרפיסט עשויה לספק תוצאות משביעות רצון.
השינוי לא צפוי לקרות לאחר יום וגם לא שבוע, אבל ההנחה היא שתוכנית פיזיותרפיה מתוכננת היטב עליה מתמידים עשויה לספק תוצאות תוך פרק זמן ראוי. כדי להגדיל את יעילות הטיפול חשוב לא להסתפק בביקורים אצל הפיזיותרפיסט אלא גם לבצע במלוא הרצינות את התרגילים שהוא צפוי בוודאי להנחות לגביהם את המטופלים.
שיקום פיזיותרפי יעיל לא רק לטיפול כי אם גם למניעת סיבוכים ובעיות עתידיות
לשיקום הפיזיותרפי בהקשר של קרע במניסקוס תפקיד נוסף, והוא להקטין את הסיכויים לסיבוכים הנובעים מאותו קרע. המציאות מראה שאדם שחווה קרע במניסקוס ולא מטפל בו כראוי – בין אם באמצעות פיזיותרפיה בלבד ובין אם בשילוב של טכניקות טיפוליות אחרות – ניצב בקבוצת סיכון מוגבר יותר לחוות פגיעות נוספות בברך. ברך שלא מטופלת כראוי היא פגיעה יותר בפני שינויים ניווניים, כך שייתכן מצב בו האדם יידרש כעבור כמה שנים לניתוח כירורגי להחלפתו של מפרק הברך הפגוע.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
שיטת אורטוקין: השיטה הביולוגית החדשה לשיקום ממחלות ספורט
שיקום לאחר פגיעות ספורט – שיקום פיזיותרפיה וחזרה מהירה לשגרה!
פריקת כתף – הכתף נפרקה? שיקום פיזיותרפי יסייע לכם לחזור במהרה לשגרה