פריקת כתף היא פגיעה אורתופדית נפוצה יחסית במסגרתה חל ניתוק של עצם הזרוע מעצם השכם, כאשר כמעט בכל המקרים מדובר בפריקת כתף קדמית. הפגיעה מאפיינת בעיקר ספורטאים או חיילים, אם כי היא עלולה להופיע אצל כל אחד למעשה עקב טראומה גופנית, גמישות יתר וסיבות אחרות – אסור לשכוח שמפרק הכתף הוא המפרק בעל טווח התנועה הגדול ביותר בגוף.
הסובלים מפריקת כתף צפויים לחוש כאבים חמורים, לצד שינויים בצורת הכתף והרגשה של תנועה חדה גם כאשר מבצעים תנועה עדינה יחסית. אם זה לא מספיק, הרי שללא טיפול מוקדם ויעיל בבעיה היא עלולה להתפתח ולגרום לנזקים שונים, חלקם בלתי הפיכים. שיקום פיזיותרפי נדרש פעמים רבות אצל אנשים שחוו פריקת כתף, בין אם באופן חד פעמי ובין אם בצורה כרונית יותר. מהם היתרונות של השיקום הפיזיותרפי? ואיך בדיוק הוא מתבצע? על כך ועוד בכתבה הנוכחית.
פיזיותרפיה היא הקו הטיפולי הראשון במקרה של פריקת כתף
טיפולי פיזיותרפיה מבוצעים בדרך כלל כקו ראשון לטיפולים בפריקת כתף. לפיזיותרפיה יש בהקשר הזה כמה מטרות עיקריות. תרגילים פיזיותרפיים המבוצעים בצורה נכונה עשויים להשיב לכתף הפגועה את יכולת התפקוד המלא שלה. ניתן להרכיב תכניות טיפולים אשר המטרה שלהן היא להגדיל את טווח התנועה של הכתף ולהשיב לה את הגמישות, אחת הנפגעות העיקריות במצבים של פריקת כתף. בדרך זו ניתן יהיה לחזור לבצע בצורה "חלקה" ובריאה פעולות שונות המבוססות על הפעלת מפרק הכתף, פעולות אשר הפריקה הופכת לעיתים למורכבות לביצוע.
ייעוד חשוב אחר של השיקום הפיזיותרפי הוא לייצב את הכתף. בדרך כלל הצורך הזה עולה אצל אנשים אשר סובלים בצורה חוזרת מתתי פריקות ומפריקות, אצלם עלולה להיפגע עקב כך קופסית המרפק. בנוסף לכך ייתכן שהטיפולים יהיו מיועדים מראש להעלים או להפחית חלק מתופעות הלוואי העיקריות של הפגיעה, למשל הכאבים החמורים הנלווים לפריקת כתף. באמצעות חיזוק השרירים באזור והאצת קצב זרימת הדם אליו, לדוגמא, אפשר בחלק מהמקרים להקטין את הכאבים.
במקרה של פריקת כתף מומלץ להקדים ולטפל, ויפה שעה אחת קודם
חשוב לשים לב לכך שככל שמקדימים בטיפול כך גדלים הסיכויים שהוא יוכיח את עצמו כמוצלח. בדרך כלל מתחילים את הטיפול כעבור פרק זמן של כשבוע עד עשרה ימים ממועד הפריקה, וזאת במטרה לאפשר לקופסית המרפק את פרק הזמן הדרוש להחלמה ולמנוחה. דגש חשוב אחר בתוכנית הטיפולים הוא על הדרגתיות, כאשר אופי התרגילים המבוצעים, תדירותם והאופן בו הם מפעילים את הכתף משתנים ככל שהכתף מתקדמת בתהליך ההחלמה שלה.
למרות שהפיזיותרפיה אינה יכולה לעשות קסמים – בטח במצב כמו פריקת כתף המצריך עבודה הדרגתית ולעתים ממושכת על האזור הפגוע – אין ספק שאחוזי ההצלחה של טיפול יעיל עליו מתמידים הם בהחלט גבוהים. ניתן ולעתים אף מומלץ לשלב את השיקום הפיזיותרפי עם טיפולים אחרים מעולמות הרפואה הקונבנציונלית או המשלימה: החל מתרופות, דרך שיטות אלטרנטיביות דוגמת דיקור סיני או שיאצו ועד להתאמות בתזונה ובאורח החיים של האדם. רבים ימליצו להעדיף את הטיפולים הבטוחים יותר עבור הגוף, כאשר תרופות למשל עלולות להיות בעייתיות עקב תופעות הלוואי והסיבוכים האפשריים בעת נטילה ממושכת או בלתי מבוקרת שלהן.
מומלץ בכל מקרה לעקוב אחר קצב ההתקדמות של הכתף, במטרה לראות האם הטיפול מתקדם על פי התוכניות: ייתכן תרחיש בו יתגלה צורך לשנות בו כמה וכמה דברים עם התקדמות הטיפולים. כאשר הטיפולים הפשוטים יותר אינם מוכיחים עצמם כיעילים, או כשמדובר מראש בבעיה מורכבת במיוחד, ייתכן שלא יהיה מנוס מלבצע ניתוח כירורגי של הכתף.
שיקום לאחר פריקת כתף
שיקום לאחר פריקת כתף הוא תהליך חשוב לשיקום תפקוד הכתף והחזרת טווח התנועה בצורה תקינה. במהלך השיקום, מומלץ לעבור טיפולי פיזיותרפיה המתמקדים בחיזוק השרירים שמקיפים את מפרק הכתף, שיפור היציבות והגמישות, והפחתת הכאבים. פיזיותרפיסט חסן שמא מוסמך בעל ניסיון מתמחה בשיקום לאחר פריקת כתף ויודע כיצד להתאים תוכנית שיקום אישית שמסייעת לחיזוק שרירי הכתף והמייצבים, ובכך למנוע פריקות נוספות. תהליך שיקום נכון יכול להבטיח חזרה מהירה לפעילות יומיומית ולמנוע סיבוכים עתידיים.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
שיקום לאחר פריצת דיסק – סדרת טיפולי פיזיותרפיה שמסייעים לשיקום הגב
פציעות צוואריות: כיצד פיזיותרפיה מסייעת בשיקום מפציעות צוואריות?