בשנים האחרונות, טיפולי פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות הפכו לנפוצים מאוד. הורים שמבחינים שלילד שלהם יש בעיות התפתחותיות שונות וכי הוא לא מתפתח בקצב של בני גילו, מחפשים מענה אצל אנשי המקצוע השונים בהם פיזיותרפיסטים. כל הורה לילד שסובל מבעיה התפתחותית יוכל לפנות לטיפולי פיזיותרפיה התפתחותית על מנת להשיג שיפור במצבו. על פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות נרחיב במאמר הבא.
מהי פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות?
קודם נסביר מהי פיזיותרפיה בכלל. פיזיותרפיה היא מקצוע פרא רפואי העוסק באבחון, טיפול ומניעה של בעיות תנועה ובעיות גופניות שונות. אנשים שנפגעו כתוצאה ממחלה, פציעה, ניתוח או כל אפשרות אחרת, יוכלו לעבור טיפול פיזיותרפיה ולחזור לתפקוד מלא. הפיזיותרפיה נותנת מענה עבור בעיות אורתופדיות, נוירולוגיות, מחלות נשימה ובעיות בתפקוד המערכות הפנימיות.
ומהי פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות?
פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות מיועדת לטיפול בתינוקות וילדים שסובלים מהפרעות התפתחותיות. ילדים ותינוקות שלא התפתחו כראוי מבחינה מוטורית, יוכלו לעבור טיפולי פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות. טיפולים אלה יאפשרו לתינוקות לשפר את מצבם, להדביק את קצב ההתפתחות של בני גילם ולהשלים את התפתחותם כראוי.
פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות מועברת על ידי פיזיותרפיסט מומחה לילדים ולפיזיותרפיה התפתחותית. הפיזיותרפיסט יספק ייעוץ ויבנה את תוכנית הטיפול בהתאם למצבו של התינוק ולסיבה ממנה נובעת הלקות. הטיפול מבוסס ברוב על תנועה פיזית, שיווי משקל, שרירים וטיפול בקשיי קואורדינציה מוטורית.
מהם טיפולי פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות?
טיפולי פיזיותרפיה התפתחותית מתבצעים על ידי פעילות משותפת עם הילד. יש להתאים את הפעילות לגיל הילד ולדברים אותם מסוגל לבצע. במהלך הטיפול, הפיזיותרפיסט יתמקד בהפרעות הגופניות השונות המצריכות טיפול. כך על ידי פעילויות ותרגילים שונים אותם יבצע הילד, הוא יאמן את ההפרעות וישיג שיפור בהדרגה.
פיזיותרפיה התפתחותית באה לתת מענה לבעיות התפתחותיות של ילדים. לכן, יש לבצע איתם תרגילים שונים שעובדים על היכולות השונות. אלה יכולים להיות תרגילים של שימוש ביד החלשה, תרגילי קואורדינציה שונים ומגוון תרגילים נוספים שפועלים במטרה לשפר את היכולות הפגועות בקרב הילדים.
פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות עם משחקים
ילדים אוהבים לשחק. מהסיבה הזו, טיפולי פיזיותרפיה התפתחותית מתמקדים במשחקים מסוגים שונים. המשחקים יהיו משחקים שיסייעו לחדד פעולות שונות אותן הילד מתקשה לבצע. המשחקים יעבדו על יכולות מוטוריות שונות כמו קואורדינציה, כוח שרירים, סיבולות ועוד. על ידי משחקים ניתן קודם כל לרתום את הילד לטיפול ולגרום לו לשתף פעולה עם הטיפול. לא תמיד ילדים משתפים פעולה ולכן משחקים זו שיטה מצוינת ופופולרית מאוד לכך.
המשחק הוא הטיפול עצמו והוא נוגע להפרעה בה אנחנו רוצים לטפל, אם מדובר על עבודת שרירים המשחק יכלול את אזור השרירים שנדרש בו שיקום. כמו כן, אימוני קואורדינציה כוללים בשיקום אורתופדי ומועברים באמצעות משחק המתבסס על יכולות תנועה, כך גם בכל הנוגע להפרעה גופנית כזאת או אחרת.
פיזיותרפיה התפתחות לתינוקות עבור הפרעה נוירולוגית
הפרעות נוירולוגיות גורמות להפרעות התפתחותיות שונות שמצריכות טיפולי פיזיותרפיה התפתחותית. בין ההפרעות הללו יהיו הפרעות כמו שיתוק מוחין, הפרעה בטונוס השרירים, חוסר שיווי משקל, בעיות תחושתיות ועוד.
פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות עבור הפרעה אורתופדית
קיימות הפרעות אורתופדיות שונות הקשורות לתחום השרירי והשלד. הפרעות אלה יכולות לקבל מענה בטיפולי פיזיותרפיה התפתחותית. בין ההפרעות הללו ניתן לראות הפרעות כמו אסימטריה, בעיות בתפקוד שרירים מסוימים ועוד.
פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות עבור הפרעה בהתפתחות מוטורית
הפרעות בהתפתחות המערכת המוטורית יכולות לקבל מענה על ידי פיזיותרפיה התפתחותית. אלה יכולה להיות הפרעות כמו הפרעת קואורדינציה, הפרעה בביצוע פעולות שונות (היפוך, ישיבה, זחילה, עמידה, הליכה ועוד). פיזיותרפיה התפתחותית מתאימה לשיפור המצב בהפרעות אלה.
פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות עבור הפרעות אחרות
מלבד להפרעות שציינו יכולות להיות הפרעות אחרות שיובילו הורים לפנות לפיזיותרפיה התפתחותית. אלה יכולות להיות הפרעות כמו היפראקטיביות, ישנונית ועוד ליקויים שעלולים להיות קשורים לבעיה התפתחותית כלשהי.
הדרכת הורים
אחד האלמנטים החשובים ביותר בפיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות הוא שיתוף הפעולה של ההורים. ההורים צריכים להמשיך ולעבוד עם התינוקות בבית. טיפולי פיזיותרפיה הם טיפולים שמתבצעים אחת לתקופה ולכן חשוב מאוד להמשיך לתרגל את התרגילים שנותן הפיזיותרפיסט. כחלק מפיזיותרפיה התפתחותית, הפיזיותרפיסט ידריך את ההורים וייתן להם דגשים לגבי הטיפול הביתי והתרגול עם התינוק. ההורים יקבלו מגוון תרגילים שונים שיוכלו לבצע עם התינוק. כמו כן, ההורים יעברו סדנאות שונות לגבי הפעילות עם התינוקות. כאשר ההורים מקבלים הדרכה מסבירים להם על שלבי ההתפתחות השונים.
לדוגמא, טיפול שהוקדש ליכולת של התינוק לשחק בישיבה עם שתי הידיים, יצריך התייחסות והמשך תרגול על ידי ההורים. המטפל ייתן להורי התינוק כלים דרכם יוכלו לשחזר את ההתקדמות של התינוק. ניתן בכל פעם לשים דגש על מיומנות אחת שהתינוק רכש בטיפולים. על ידי התרגול התינוק יטמיע את הלמידה ותוך כדי התרגול, המרכיבים הגופניים של התינוק ישתפרו בהדרגה. הדגשים יכולים להיות על מיומנויות שונות כמו כוח, זריזות ודיוק, זיכרון, תנועה, הבנה של סיבה ותוצאה ועוד.
חוסר שיתוף פעולה בטיפולים
כפי שציינו קודם, ילדים לא תמיד משתפים פעולה עם הטיפולים. על מנת לשתף פעולה הם זקוקים לתנאים מסוימים ולא תמיד שמחים להתקרב לאדם זר. אם זה קורה אין מה לחשוש. למטופלים יש קצב ותנאים משלהם והם לומדים להתחבר לעולם של הילד. המטפל ידריך אותם הדרכה צמודה, יחדד את הדקויות וישנה את ההרגלים.
יש לקחת בחשבון כי בטיפולי פיזיותרפיה, המטרה היא ליצור שיתוף פעולה עם המטופל, לא משנה מה הגיל שלו. חוסר שיתוף פעולה יכול להיות גם בגילאים בוגרים יותר. הסיבה לחוסר שיתוף הפעולה תהיה שונה שכן בגילאים מבוגרים היא נובעת מחוסר ביטחון, חוסר מוטיבציה וחוסר אמונה בנוגע לתהליך. במקרים כאלה יש לטפל בצורה אחרת מאשר בילדים שלא משתפים פעולה.